Začal sa súdny proces s päticou aktérov škandálu Vatileaks 2

NETKY.SK • 24 November 2015, 18:07 • 2 min
Začal sa súdny proces s päticou aktérov škandálu Vatileaks 2

VATIKÁN - Vo Vatikáne sa dnes začal súdny proces s päticou aktérov škandálu Vatileaks 2. Piatim obžalovaným z odcudzenia dôverných dokumentov o finančných pomeroch Svätej stolice hrozí v prípade usvedčenia maximálne osem až desať rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Pred súd dnes predstúpili dvaja talianski investigatívni novinári - Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi, ako aj ich traja informátori, niekdajší členovia komisie pre skúmanie hospodárskych a správnych štruktúr Vatikánu (Cosea). Jedným z nich je aj vysokopostavený španielsky prelát Lucio Angel Vallejo Balda.

 

Dnešné úvodné pojednávanie venované prevažne procedurálnym otázkam trvalo približne 90 minút. Súd sa opäť zíde v pondelok dopoludnia, pričom na budúci týždeň boli stanovené aj termíny ďalších pojednávaní.

 

Podľa agentúry DPA to naznačuje, že súd mieni celý prípad prerokovať rýchlo. Vinu obžalovaných budú posudzovať traja vatikánski sudcovia, ktorí nie sú príslušníkmi duchovného stavu.

 

Dvojici novinárov hrozí maximálne osemročné odňatie slobody za to, že vo svojich knihách kriticky naladených voči Vatikánu zverejnili utajované skutočnosti získané od informátorov.

 

Zvyšní traja obžalovaní - kňaz Balda, jeho laický pobočník Nicolo Maio a členka pápežskej komisie Francesca Chaouquiová - môžu byť odsúdení až na desať rokov väzenia. Okrem prezradenia vatikánskych štátnych tajomstiev totiž čelia aj obvineniu z vytvorenia zločineckej organizácie.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala v pondelok Vatikán, aby s ohľadom na slobodu tlače stiahol žalobu na dvoch novinárom, ktorí obvinili niektoré vatikánske inštitúcie z korupčného správania. Podobné apely zverejnili aj medzinárodné organizácie Výbor na ochranu novinárov (CPJ) a Reportéri bez hraníc (RSF), a tiež združenie zahraničných žurnalistov v Ríme a asociácia médií akreditovaných vo Vatikáne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona