Začal sa súd so strojcami teroristických útokov v Paríži. Vybudovali špeciálnu sieň!

NETKY.SK • 8 September 2021, 14:19 • 2 min
Začal sa súd so strojcami teroristických útokov v Paríži. Vybudovali špeciálnu sieň!

PARÍŽ - Pred súd sa už postavil Salah Abdeslam, jediný preživší člen útočiacich kománd, ktoré v novembri 2015 zabili 130 ľudí.

slovakia

left justify in out

V Paríži sa v stredu popoludní začal najväčší proces v modernej histórii Francúzska. Pred súd sa postavilo 20 osôb obžalovaných z podieľania sa na teroristických útokoch z novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Medzi obžalovanými je aj Salah Abdeslam, ktorý je jediným preživším členom útočiacich kománd, informovala agentúra AP.

 

img

 

Súdny proces sa odohráva v špeciálne vybudovanej súdnej sieni. Obžalovaných jedného po druhom odviedli do časti oddelenej bezpečnostným sklom. Predvolávali ich v abecednom poradí. Abdeslam išiel ako prvý. Keď ho súd požiadal, aby sa identifikoval a uviedol svoju profesiu, povedal, že jeho ambíciou je stať sa bojovníkom Islamského štátu

 

Abdeslam je ako jediný obžalovaný z vraždy. Ďalšie osoby čelia obvineniam z pomoci pri organizácii alebo financovaní útokov či z napomáhania útočníkom pri úteku.

 

Dlhých 9 mesiacov

 

Počas procesu, ktorý by mal trvať 9 mesiacov, bude vypovedať viac ako 1 800 ľudí vrátane príbuzných obetí útokov. Počiatočná fáza bude podľa AFP venovaná procedurálnym záležitostiam. Pozostalí budú vypovedať od 28. septembra. Predpokladá sa, že len táto časť procesu bude trvať 5 týždňov.

 

Prečítajte si tiež: Extrémista na Novom Zélande zaútočil nožom na ľudí. Niekoľkých zranil

 

Vyšetrovanie útokov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí, ku ktorým sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, polícia uzavrela v roku 2019. Atentáty spáchali 3 komandá, pričom v každom bolo 9 džihádistov.

 

Odhalili džihádistickú bunku

 

Jedno z kománd zaútočilo počas koncertu v hudobnom klube Bataclan, kde zahynulo 90 ľudí. Členovia ďalšieho strieľali do ľudí na terasách barov a reštaurácií v štvrtiach v blízkosti spomínaného klubu, pričom zahynulo 39 ľudí. Jeden človek prišiel o život pri útoku, ktorého terčom bol štadión Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

 

Možno vás zaujme: Obnovili proces so strojcami útokov z 11. septembra. Aké tresty im hrozia?

 

Polícia pri vyšetrovaní útokov odhalila džihádistickú bunku, členovia ktorej sa presúvali naprieč Európou, ale operovali najmä na území Belgicka. Táto bunka pripravila a v marci 2016 spáchala útoky na letisku a v metre v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies