Začal sa súd s manažérmi bane obvinenými zo smrti 301 baníkov

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 14:56 • 2 min
Začal sa súd s manažérmi bane obvinenými zo smrti 301 baníkov

ANKARA - Skupina 45 manažérov a zamestnancov uhoľnej bane v západotureckom meste Soma predstúpila dnes pred súd v meste Akhisar, aby sa zodpovedali za banské nešťastie, pri ktorom vlani prišlo o život 301 baníkov.

slovakia

left justify in out

Otváracie pojednávanie sa nieslo v napätí po tom, ako právnici a rodiny obetí namietali proti neprítomnosti ôsmich obžalovaných, považovaných za hlavných vinníkov tragédie. Ako dôvod sa uvádzali obavy o ich bezpečnosť.
     

Tlačová agentúra Anadolu informovala, že pojednávanie v dôsledku toho odročili do stredy, keď by sa mali pred súd dostaviť aj ôsmi hlavní obžalovaní.
     

Medzi nimi sú aj výkonný riaditeľ a generálny riaditeľ spoločnosti Soma Kömür Išletmeleri, ktorí sú obžalovaní z vraždy 301 ľudí a ublíženia na zdraví ďalším 162 osobám, ktoré vyviazli z banského nešťastia so zraneniami. Manažéri čelia 25 rokom odňatia slobody, ak sa preukáže ich vina za smrť baníkov, a ďalším šiestim rokom väzenia, ak budú usvedčení aj z ublíženia na zdraví.
     

Ďalších 37 ľudí je obvinených zo zavinenia smrti a zranení z nedbanlivosti a hrozí im 15 rokov väzenia.
     

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch uvítala konanie tohto súdneho procesu ako krok smerom k spravodlivosti pre obete banského nešťastia, ale vyzvala aj na prešetrenie činnosti štátnych úradníkov, ktorí v bani nepreverovali dodržiavanie bezpečnostných noriem.
     

Agentúra Anadolu dnes uviedla, že poskytnutie informácií z vyšetrovania o prípadnej nečinnosti štátnych úradníkov žiada od príslušných úradov aj súd, ktorý sa dnes začal zaoberať nešťastím v Some.
     

Podľa dostupných informácií sa niekoľko dní pred nešťastím nahromadili v bani toxické plyny z tlejúceho uhlia, ktoré sa zrejme v osudný deň vznietili.
     

Baníci, ktorí prežili katastrofu, sa sťažovali na zlé pracovné podmienky a na nedodržiavanie pravidiel bezpečnosti pri práci a upozorňovali, že v bani bol nedostatok plynových masiek.
     

Súdny proces sa koná v meste Akhisar, neďaleko Somy, a to v kultúrnom centre, ktoré prispôsobili potrebám súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies