Začal sa realizovať plán relokácie 160-tisíc migrantov

NETKY.SK • 9 Október 2015, 15:31 • 2 min
Začal sa realizovať plán relokácie 160-tisíc migrantov

RÍM - Taliansko dnes letecky poslalo do Švédska skupinu 19 eritrejských migrantov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP sa tak začal realizovať plán EÚ na núdzové prerozdelenie celkovo 160.000 žiadateľov o azyl do jednotlivých členských krajín.

"Toto lietadlo... je víťazstvom Európy, ktorá vie, ako prejaviť solidaritu a zodpovednosť," komentoval odoslanie migrantov do Švédska taliansky minister vnútra Angelino Alfano.

 

 

Skupina Eritrejčanov pozostáva zo 14 mužov a piatich žien vo veku 25-40 rokov, ktorí sa doplavili na taliansky ostrov Lampedusa. Z Talianska odleteli lietadlom, ktoré dnes dopoludnia odštartovalo z rímskeho letiska Ciampino.

 

Pri ich odchode boli okrem ministra Alfana prítomní aj predstavitelia OSN a Červeného kríža, ako aj eurokomisár Dimitris Avramopulos a zástupca predsedníctva EÚ, luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

 

Po príchode do Švédska ich dočasne ubytujú v meste Lulea na vzdialenom severe krajiny, južne od polárneho kruh.

 

Podľa vyjadrenia švédskeho migračného úradu majú Eritrejčania šancu na získanie azylu. Eritrea - malá krajina na severovýchode Afriky, ovládaná tvrdým diktátorským režimom - je jedným z hlavných zdrojov súčasnej vlny migrantov smerujúcich do Európy.

 

Členské krajiny EÚ v septembri napriek nesúhlasu niektorých štátov schválili plán na redistribúciu celkovo 160.000 migrantov prevažne z Talianska a Grécka, ktoré nesú hlavnú ťarchu nových príchodzích. Švédsko v rámci programu ako prvé ponúklo ubytovacie kapacity pre utečencov.

 

V nasledujúcich týždňoch Taliansko pošle do Nemecka, Holandska a iných štátov EÚ ďalších 100 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v talianskych utečeneckých strediskách. Krajiny, do ktorých migrantov odošlú, potom spracujú ich žiadosti o azyl.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona