Začal sa proces v kauze Devín banka

NETKY.SK • 6 September 2016, 16:34 • 2 min
Začal sa proces v kauze Devín banka

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým generálnym riaditeľom súkromnej Devín banky Ľubomírom K. a jeho piatimi spoluobžalovanými. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry im kladie za vinu pokračovacie trestné činy sprenevery a úverového podvodu, ktorými ako organizovaná skupina spôsobili škodu veľkého rozsahu.

slovakia

left justify in out

Všetci obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní a ich obhajcovia označili obžalobu za neodôvodnenú. Medzi obžalovanými sú dvaja bývalí generálni riaditelia Devín banky Ľubomír K. a Pavel R., bývalá šéfka úverového oddelenia Dáša L. a jeden člen jej predstavenstva. Podľa obžaloby trestnú činnosť páchali v rokoch 1998 až 2001 a spôsobili škodu vyše 70 miliónov eur. Devín banka skončila po tom, ako Národná banka Slovenska uvalila na ňu nútenú správu, pretože plán ozdravenia banky, vypracovaný jej manažmentom, sa ukázal ako nerealizovateľný.


S Devín bankou bola prepojená personálne aj majetkovo spoločnosť APIS. Preto sa medzi obžalovanými ocitli aj predstavitelia tejto spoločnosti Viliam Ž. a Jana K.


Podľa obhajcov sú v obžalobe viaceré nepodložené skutkové tvrdenia a domnienky. Poukázali na nedostatky, napríklad pri výpočte údajnej škody. Tvrdia, že účty v bankách boli nematerializované peniaze a nedali sa spreneveriť. Advokáti si myslia, že niektoré dôkazy pri vyšetrovaní neboli zabezpečené zákonným spôsobom.


Devín banku založili tri odborové zväzy spolu so Slovenským zväzom výrobných družstiev a Slovenskou poisťovňou v roku 1992. Nútenú správu nad Devín bankou vyhlásili v auguste 2001. Náhrady za jej nedostupné vklady začala v novembri 2001 vyplácať Slovenská sporiteľňa. Do novembra 2004 bolo 103 244 klientom vyplatených viac ako 11,6 milióna korún.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona