Začal sa proces s posádkou stroskotaného kórejského trajektu

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 10:01 • 2 min
Začal sa proces s posádkou stroskotaného kórejského trajektu

MOKPO - V Južnej Kórei sa v utorok začal proces s 15 členmi posádky stroskotaného juhokórejského trajektu Sewol. Kapitána ako aj troch ďalších členov jeho posádky prokuratúra obvinila zo zabitia, za čo im môže hroziť až trest smrti.

slovakia

left justify in out

Ďalší 11 zamestnanci lodnej spoločnosti čelia obvineniam z nedbanlivosti v súvislosti s tragédiou, ktorá si vyžiadala asi 300 obetí. Všetci obvinení boli od vznesenia obžaloby v máji vo väzbe. V súdnej sieni boli v utorok aj príbuzní obetí, ktorých väčšinu tvorili žiaci strednej školy. Podľa miestnych médií obžalovaní nebudú mať riadnu obhajobu, keďže majú štátom pridelených právnikov, ktorí nechcú ísť proti verejnej mienke v tomto medializovanom prípade.

 

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Vlna kritiky sa zniesla predovšetkým na posádku, ktorá loď totiž opustila medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Z vyšetrovania vyplýva, že trajekt bol počas plavby preťažený a nedisponoval dostatočným množstvom vody v nádržiach udržujúcich jeho stabilitu. K nešťastiu prispeli aj silné morské prúdy a v snahe vyhnúť sa im posádka uskutočnila príliš prudký 15-stupňový manéver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies