Začal sa proces s podnikateľkou obžalovanou z objednania vraždy manžela

NETKY.SK • 3 Február 2015, 16:55 • 2 min
Začal sa proces s podnikateľkou obžalovanou z objednania vraždy manžela

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa dnes začal proces s Evou T. Z., ktorá je obžalovaná z úkladnej vraždy svojho manžela v štádiu pokusu.

slovakia

left justify in out

Procesu čelí mladá žena na slobode. Z väzby sa dostala v auguste 2014, dôvodom bol pôrod dieťaťa, ktoré má s novým partnerom. Jej dcéra má teraz štyri a pol mesiaca.
     

Obžalovaná dnes nevyužila možnosť uzavrieť dohodu o vine a treste. „Ďakujem, ale nie,“ povedala. Jej obhajca Viliam Parák žalobu považuje za nedôvodnú. Pred súdom sa bude snažiť preukázať nevinu klientky. „Som nevinná,“ vyhlásila na úvod procesu Eva T. Z.
     

Podľa prokuratúry si Eva T. Z. v januári 2014 objednala vraždu manžela, a to len dva mesiace po svadbe, ktorá bola 16. novembra 2013. Motívom mala byť snaha získať jeho majetok. Martin A., ktorého si mala na vraždu najať, začal spolupracovať s políciou. V procese vystupuje ako korunný svedok.
     

Obžalovaná dnes odmietla vypovedať. Predtým sa podnikateľka zaoberajúca sa dovozom kvetov z Holandska bránila tým, že finančný prospech z vraždy neprichádza do úvahy, keďže zarába podstatne viac ako manžel, ktorý je vojakom - príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.
     

Ľudovít T. pred súdom opísal, že jeho vzťahy s manželkou sa zhoršili po svadbe, a to v momente, keď na ňu previedol polovicu rodinného domu v Chocholnej Velčiciach, kde bývali už aj pred sobášom. Podľa jeho slov ho prekvapila následná rýchlosť vkladu do katastra, ktorý zabezpečovala manželka.
     

„27. (decembra 2013, pozn. TASR) som jej daroval nehnuteľnosť a ona už 31. nebola doma,“ opísal. Manželku podľa jeho slov 14. januára 2014 požiadal o rozvod, pričom sa predbežne dohodli, že ona ho vyplatí a on na ňu prevedie jeho polovicu domu.
     

Eva T. Z. si podľa prokuratúry objednala vraždu už deň nato – 15. januára 2014. Martin A. mal za jej vykonanie dostať 50.000 eur. Muža podnikateľky mal zastreliť o týždeň pištoľou, ktorú zabezpečila. Nevedela však zohnať náboje, vraždu preto posunula o týždeň.
     

Pre problémy s nefunkčnou zbraňou neskôr podľa prokuratúry zmenila plán a Martinovi A. vraj prikázala, aby jej muža zaškrtil. Zabezpečiť mala na to potrebné gumové švihadlo. Tela by sa následne zbavili, po dvoch rokoch by nezvestného muža vyhlásili za mŕtveho a manželka by získala jeho majetok.
     

Ľudovíta T. 16. januára 2014 kontaktovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) s tým, že sa má stať obeťou nájomnej vraždy. NAKA ju neskôr spolu s ním zinscenovala 24. januára 2014 podľa údajného plánu manželky. Manžel dnes opísal, že v dome chýbal jeho pas, manželkine šperky a polka jeho oblečenia, ktoré neskôr objavil rozhádzané v jej firme. Zadná bránička, cez ktorú mal nájomný vrah odniesť telo, bola odomknutá.
     

Korunný svedok procesu Martin A. má vypovedať v stredu (4.2.). Obžalovaná Eva T. Z. sa domnieva, že celú vec mohol nafingovať na ňu práve on, pretože jej dlhuje peniaze. Ľudovít T. dnes uviedol, že Martin A. bol svedkom manželky na ich svadbe. Od ženy sa údajne dozvedel, že Martin A. pre ňu zabezpečoval vo firme aj neštandardné služby.
     

„Ak jej niekto robil problémy, ona ho tam vyslala a on daných ľudí umravnil,“ opísal. Martin A. strávil v minulosti niekoľko rokov vo výkone trestu odňatia slobody za lúpeže. Podľa jeho skoršieho vyjadrenia sa podnikateľka mala údajne pokúšať zavraždiť aj jeho a to potom, keby on zavraždil jej manžela.
     

Eva T. Z. dnes v reakcii na slová manžela vysvetlila, že k manželskej kríze došlo krátko po svadbe. Manžel mal podľa jej slov milenku a po nevydarenej návšteve brata na Morave a následnej hádke sa začiatkom decembra 2013 dohodli na rozvode. Obžalovaná svojho manžela opísala ako agresora, ktorý v minulosti zbil svoju prvú manželku, jej kamarátku tak, že musela vyhľadať lekárske ošetrenie.
     

Prevod polovice domu manželom nebol podľa Evy T. Z. prejavom lásky. „Ja som si tú polovicu kúpila a dokážem to,“ vysvetlila. Odmietla tiež, že by z domu vzala pas svojho manžela alebo jeho veci. Zadná bránka podľa nej bývala otvorená bežne. 
     

Pred súd dnes predstúpila aj svokra Evy T. Z. Obžalovanú počas celého výsluchu nazývala Evka. Na manželstve svojho syna nespozorovala nič podozrivé. Jej syn s nevestou k nim chodievali na obed takmer každý víkend. Napätie zaregistrovala až na prelome rokov 2013 a 2014. „Vzťah už nebol taký pružný ako kedysi,“ opísala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies