Začal sa proces s otcom Dominika odpojeného od prístrojov

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 20:55 • 2 min
Začal sa proces s otcom Dominika odpojeného od prístrojov

PREŠOV - Na Okresnom súde v Prešove sa v pondelok začal proces v prípade smrti 24-ročného Dominika z Popradu. Obžalovaným je jeho otec Jozef A., ktorý podľa obžaloby postihnutého syna odpojil od prístrojov. Ten svoju vinu popiera.

slovakia

left justify in out

Na úvod pojednávania predniesol prokurátor obžalobu, v ktorej obvinil 47-ročného Jozefa A. z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe. Podľa obžaloby sa skutku dopustil tým, že 26. septembra 2015 odpojil svojho syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný, a to tak, že mu vytiahol kanylu a odpojil dýchaciu trubicu. Údajne mu pritom spôsobil na tvári aj škrabance, pomliaždeniny a krvnú podliatinu. Obžalovaný obvinenia obžaloby odmietol a svoju vinu poprel. Jeho advokát Daniel Lipšic postavil obhajobu na verzii o neúspešnej resuscitácii. "Išlo o súhrn negatívnej postupnosti v tejto životnej situácii," uviedol Lipšic. V priebehu procesu to majú potvrdiť predvolaní odborníci a psychologické posudky. Podľa neho nedáva zmysel, aby po 24 rokoch neustálej starostlivosti o syna bez toho, aby niekedy mal zámer jeho život skončiť, by to urobil takýmto spôsobom. "Mohol ho nechať kedykoľvek odísť a nikto by nemal podozrenia o vražde," dodal Lipšic.

 

Obžalovaný vo svojej vyše hodinu trvajúcej úvodnej reči svoju vinu poprel a uviedol, že nevykonal žiadnu eutanáziu. Išlo podľa neho o smrť pri resuscitácii s cieľom Dominika zachrániť. "V živote by som ho neusmrtil, ani nedal do ústavu," uviedol. Ako dodal, Dominik sa narodil so srdcovou vadou, pre ktorú musel byť v ôsmom mesiaci operovaný a následne na tri dni upadol do kómy. Odumrela mu väčšia časť mozgu a ostal ťažko zdravotne postihnutý. Diagnostikovali mu detskú mozgovú obrnu. Postupne sa uňho začali prejavovať aj iné choroby a od desiatich rokov prestal priberať. Až do smrti vážil 13 kg. "Syn nepriberal, nechodil, nerozprával. Mal jednoducho stopercentný postih," uviedol obžalovaný. O syna sa spolu s manželkou starali nepretržite 24 hodín. Obaja podľa neho situáciu znášali ťažko aj psychicky. Manželka si to vraj však nechcela pripustiť. Preto ako prvý navštívil psychiatrickú ambulanciu s tým, aby tam išla s ním.

 

Ako ďalej obžalovaný uviedol, v osudný deň bol v byte sám. Po tom, čo sa vrátil z toalety, našiel Dominika v kómatickom stave s prevrátenými očami, pričom postupne modral. Napriek snahe sa mu ho však zachrániť nepodarilo. Jeho syn upadal do kómy častejšie, viackrát zasahovala rýchla zdravotná pomoc. Na otázku, prečo nevolal rýchlu zdravotnú pomoc aj v tomto prípade, odpovedal, že predtým boli na túto situáciu dvaja s manželkou, v tomto bol na všetko sám. Svojím zásahom vysvetľoval aj poranenia tváre a viacnásobné odpojenie a zapájanie prístroja. Problémom, ktorý viedol k smrti, bola podľa neho kanyla, čo v tej chvíli nemohol vedieť. Skutky, ako vytiahnutie kanyly a vypnutie prístroja, ktoré sa stali pre zdravotníkov podozrivými, vysvetliť nevedel. V šoku po smrti syna si podľa vlastných slov vypil z fľaše borovičky a v opitosti prestal veci vnímať. Predtým vraj však tri roky a deväť mesiacov nepil alkohol. Napil sa iba deň pred tragickou udalosťou. Ako dôvod uviedol stres zo situácie okolo rozpadávajúceho sa manželstva.

 

Na súde vypovedala aj manželka obžalovaného. Svojho práva odoprieť výpoveď sa nevzdala. Pred súdom uviedla, že podľa nej bol jej syn zabitý, ale nevie ako k tomu došlo. K manželovi, s ktorým je v rozvodom konaní, uviedla, že po narodení v starostlivosti o postihnutého syna nepomáhal a hanbil sa zaňho. Neskôr sa však do pomoci začal zapájať, bol starostlivým a dobrým otcom. Starostlivosť o syna vedel zvládnuť aj v jej neprítomnosti. Pod vplyvom alkoholu sa však správal agresívne, čo spôsobilo jej zlý psychický stav. "Z manžela som mala panický strach," uviedla svedkyňa. Údajne sa jej vyhrážal, ponižoval a bil ju. S trápením sa kvôli deťom a udržaniu manželstva nezverovala ani najbližším. Napokon bola nútená podstúpiť psychiatrickú liečbu. Na psychiatrickom oddelení v Levoči sa nachádzala aj v čase Dominikovho úmrtia. V ten deň ju navštíviť mladší syn a povedal jej, že otec sa začal opíjať a o deti sa nestará. Večer jej potom volal, že Dominik zomiera. "Povedal, že otec mi zabil brata," uviedla pred súdom s tým, že následne sa psychicky zrútila.

 

Pojednávanie je naplánované do konca tohto týždňa. Vypovedať by malo vyše dvadsať predvolaných svedkov. V prípade dokázania viny hrozí obžalovanému trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies