Začal sa proces s Ladislavom B., považovaným za bossa sýkorovcov

NETKY.SK • 22 Máj 2012, 07:52 • 2 min
Začal sa proces s Ladislavom B., považovaným za bossa sýkorovcov

Začal sa proces s Ladislavom B., považovaným za bossa sýkorovcov

slovakia

left justify in out

img

 Za prísnych bezpečnostných opatrení sa dnes začal pred trojčlenným senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) proces s Ladislavom B., považovaným za jedného z posledných hlavných bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov, a s ďalšími štyrmi obžalovanými.

Päť osôb je obžalovaných z trestného činu úkladnej vraždy v štádiu pokusu spolupáchateľstvom a nedovoleného ozbrojovania. Ako obžalovaní, tak aj špeciálny prokurátor na úvod dnešného hlavného pojednávania v priestoroch pezinskej Justičnej akadémie odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. "Môj klient sa ničoho nedopustil a som presvedčený, že obžaloba nemala byť ani podaná," uviedol advokát Svetozár Chabada, ktorý zastupuje Ladislava B.

Ladislav B. a ďalších deväť osôb čelí od pondelka 21. mája najnovšie ďalším novým obžalobám zo závažných trestných činov. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dnes podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku na časť zločineckej skupiny tzv. sýkorovcov v trestnej veci týkajúcej sa Ladislav B. a spol. Obžaloba je podaná na 10 obvinených z desiatich skutkov. Najzávažnejšími trestnými činmi, z ktorých sú obžalovaní sú: zločinecká skupina, vydieranie, vydieračský únos, poškodzovanie cudzej veci (podpaľovanie áut, poškodzovanie súkromných domov, rozbitie baru a následné podpálenie)," uviedla v pondelok 21. mája pre TASR hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

ŠTS vytýčil začiatok hlavného pojednávania v spomínanom prípade vraždy v štádiu pokusu nadnes a pokračovať by sa malo v procese aj 24. mája. Ďalšie termíny sú vytýčené na 6. a 7. júna a na druhú polovicu júna. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Zatiaľ je v prípade predvolaných deväť svedkov a dvaja znalci. Proces by sa mal dnes začať výsluchom obžalovaných. Ladislav B. je v súčasnosti naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom v druhej polovici apríla ŠTS, a to z dôvodov obavy z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Obžalobu na spomínaných ďalších piatich členov bratislavskej skupiny sýkorovcov, vrátane Ladislava B., podal Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) 2. apríla. Okrem bossa Ladislava B. medzi piatimi obžalovanými je aj Viliam R., prezývaný Čierny Vilko. "Obvinení sú z dvoch trestných činov - z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodu so zbraňami," odpovedala na začiatku minulého mesiaca na otázku TASR Kudjáková.

Táto skupina piatich mužov plánovala podľa obžaloby vraždu svojho člena Martina H. s prezývkou Rezeň. Na neho zase ÚŠP podal obžalobu v iných kauzách na pezinský ŠTS 30. marca za štyri skutky - založenie a podporovanie zločineckej skupiny, v dvoch prípadoch poškodzovanie cudzej veci a za obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu. Skupinu zadržali príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) v Bratislave na začiatku minulého roka. Ladislav B. je považovaný - po Františkovi B. a Ladislavovi L. - za jedného z posledných troch žijúcich bossov tejto bratislavskej skupiny, ktorej zakladateľom bol zavraždený Miroslav Sýkora.

ŠTS 23. februára tohto roku odsúdil iných 10 sýkorovcov z tzv. pezinskej a seneckej vetvy na tresty odňatia slobody od troch do 24 rokov. Takmer štvrťstoročie si podľa februárového rozsudku má vo väzení s maximálnym stupňom stráženia odsedieť údajný šéf seneckej skupiny sýkorovcov Martin B., prezývaný Rus. Rozsudok si vtedy prišli vypočuť iba traja obžalovaní, Rus je na úteku a ostatní požiadali, aby sa proces ukončil bez nich.

Na 24 rokov okrem Martina B. odsúdili aj Alexandra B. a o osem mesiacov menej dostali Milan B., František L. a Milan J. Tresty si majú odsedieť vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor ich vo svojej záverečnej reči navrhol potrestať odňatím slobody na 25 rokov. Obžalovaný Ivica K. si má odsedieť 13 rokov, František K. 14 rokov, Boris Ž. a Jaroslav P. po osem rokov a Štefana Z. odsúdili na tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov.

Obhajcovia po vyhlásení rozsudku podali odvolanie za väčšinu obžalovaných, dvaja sa mali vyjadriť v zákonnej lehote a Jaroslav P. so Štefanom Z. sa odvolania voči rozsudku vzdali. Prokurátor si na odvolanie ponechal zákonnú lehotu s výnimkou spomínaných obžalovaných Jaroslava P. a Štefana Z. V ich prípade sa práva podať odvolanie vzdal.

Súd vo februári obžalovaných odsúdil za 14 skutkov. Medzi nimi bolo členstvo v zločineckej skupine, vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Podľa obžaloby nútili podnikateľov, aby im platili za ochranu, ale aj obchodovali s falošnými diaľničnými známkami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona