Začal sa posledný deň volebnej kampane

NETKY.SK • 12 November 2014, 07:50 • 2 min
Začal sa posledný deň volebnej kampane

BRATISLAVA – Dnešok je posledným dňom zákonom povolenej kampane k sobotňajším voľbám do orgánov samosprávy obcí. Volebná kampaň sa podľa zákona skončí 48 hodín pred začiatkom volieb, teda vo štvrtok 13. novembra o 7:00.

slovakia

left justify in out

Moratórium trvá aj počas samotných volieb až do zatvorenia volebných miestností, teda aj v sobotu 15. novembra do 20:00. Pre blížiace sa voľby starostov, primátorov a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev platí už od soboty 8. novembra aj moratórium na zverejňovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky k týmto voľbám. Výsledky volebných prieskumov sa môžu uverejniť až po skončení hlasovania.

 

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí definuje volebnú kampaň ako činnosť politickej strany, nezávislého kandidáta, prípadne ďalších subjektov venovanú podpore alebo na prospech kandidujúcej politickej strany či nezávislého kandidáta. Kampaň zahŕňa aj inzerciu, reklamu cez rozhlasové a televízne vysielanie alebo prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov, plagátov alebo iných nosičov informácií. Zákon okrem tejto definície kampane bližšie špecifikuje iba vysielanie politickej reklamy. 

 

Počas moratória je zakázané "v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí, vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom", uvádza sa v zákone o voľbách do orgánov samosprávy obcí. Zákon tiež zakazuje členom volebných komisií a pracovníkom volebných odborných útvarov informovať o priebehu a čiastkových výsledkoch volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. 

 

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia vo všetkých 5 989 volebných okrskoch. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. 

 

Voličské právo má približne 4,4 milióna obyvateľov Slovenska, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Z približného počtu 4,4 milióna voličov bude podľa odhadu Štatistického úradu SR 28 200 prvovoličov, teda tých, pre ktorých budú obecné voľby 15. novembra vôbec prvou možnosťou v živote uplatniť svoje voličské právo. Počet prvovoličov pre voľby do orgánov samosprávy obcí, teda tých, ktorí od posledných obecných volieb v roku 2010 dosiahli vek 18 rokov, je približne 256-tisíc. Voliť sa dá iba v mieste trvalého bydliska. 

Štatistický úrad SR uverejní priebežné neoficiálne výsledky obecných volieb po zaznamenaní prvých zápisníc z miestnych či mestských volebných komisií v sobotu po 20:00 na dvoch webstránkach - https://www.statistics.sk a https://www.volbysr.sk. Výsledky by po novom mali byť ľahko dostupné napríklad aj cez mobilné telefóny. Definitívne výsledky publikujú po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou v nedeľu 16. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona