Začal sa najstarší folklórny festival na Slovensku

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 10:56 • 2 min
Začal sa najstarší folklórny festival na Slovensku

SVIDNÍK - Maľovaním na asfalt, besedou s ukrajinskými spisovateľmi a školou ľudového tanca na pešej zóne odštartoval dnes vo Svidníku trojdňový program 62. ročníka Slávnosti kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska. Ide o najstarší folklórny festival na Slovensku, ktorý sa koná každoročne v polovici júna už od roku 1956.

slovakia

left justify in out

Festival prezentuje ľudové tradície a kultúru pôvodného etnika na severovýchode Slovenska. Slávnosti kultúry Rusínov – Ukrajincov Slovenska majú bohatú dlhoročnú tradíciu, zúčastňuje sa na nich množstvo ľudových folklórnych súborov nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia a navštevujú ho tisíce divákov. Tí si v prvý deň trojdňového festivalu môžu v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu ukrajinskej kultúry (SNM-MUK) vychutnať program pri príležitosti 160. výročia narodenia a 100. výročia úmrtia ukrajinského básnika a filozofa Ivana Franka. Múzeum vo svojich priestoroch ponúkne aj otvorenie výstavy k 60. výročiu svojho založenia. Podvečer už bude patriť súborom, keď od 18:00 je na programe živá pozvánka na pešej zóne a o 21:00 sa na ploche pred svidníckym amfiteátrom uskutoční ľudová

 

Sobotňajší program sa vo svidníckom amfiteátri začína o 19:00 rozprávkovým programom detských súborov v projekte Generácie. Nasledovať v tomto pásme bude program mládežníckych a seniorských folklórnych súborov a spevákov. O 21:45 prídu na rad zahraničné súbory a druhý deň ukončí vystúpenie speváckeho dua Vyšívanka a ľudovej kapely bratov Zamiškovcov. V nedeľu po svätej liturgii nasleduje v skanzene SNM-MUK vystúpenie súborov z Ukrajiny. Súčasťou programu bude aj kladenie vencov k Pamätníku československých vojakov na Dukle a Pamätníku padlých hrdinov vo Svidníku spojený s krojovaným sprievodom účastníkov podujatia na amfiteáter, kde hlavný nedeľňajší program štartuje od 14. hodiny. Predstavia sa v ňom viaceré domáce folklórne súbory, ale aj zahraničné súbory z Ukrajiny a Srbska.

 

Hlavnými organizátormi Slávností kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska sú Zväz Rusínov - Ukrajincov SR, Prešovský samosprávny kraj, mesto Svidník, Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku a ďalší spoluorganizátori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona