Začal sa druhý deň summitu Trumpa a Kima, podarí sa podpísať jadrovú dohodu?

NETKY.SK • 28 Február 2019, 07:22 • 2 min
Začal sa druhý deň summitu Trumpa a Kima, podarí sa podpísať jadrovú dohodu?

HANOJ - Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un odštartovali vo štvrtok druhý deň summitu USA-KĽDR, ktorý sa koná vo vietnamskom Hanoji.

slovakia

left justify in out

Témou rokovaní je severokórejský jadrový program a denuklearizácia Kórejského polostrova, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

 

Po stredajšom krátkom uvítacom stretnutí a pracovnej večeri pokračuje program historicky druhého summitu Trump-Kim vo štvrtok hlavnými rokovaniami v rôznych formátoch. Dejiskom stretnutia na najvyššej úrovni je hotel Metropole Hanoj.

 

img

 

Trump vo štvrtok ráno po príchode do hotela v krátkom vyhlásení pre médiá povedal, že sa v súvislosti s jadrovou dohodou "nikam neponáhľa". "Rýchlosť nie je pre mňa taká podstatná," povedal Trump a dodal, že dôležitejšie je "uzavrieť dobrú dohodu" o odstránení severokórejského jadrového arzenálu. Zopakoval, že KĽDR má ekonomický potenciál. "Dovoľte mi, aby som vás uistil, že sa budem snažiť dosiahnuť dobré výsledky," povedal Kim prostredníctvom tlmočníka.

 

Hneď na úvod, vo štvrtok od 9.00 h miestneho času (03.00 h SEČ), sa uskutočnilo samostatné stretnutie Trumpa s Kimom medzi štyrmi očami. Po 45 minútach sa k nim pripojili ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie pokračovalo v rozšírenom formáte. Rokovania Trumpa s Kimom budú pokračovať aj počas spoločného pracovného obeda.

 

img

 

Hlavným bodom summitu bude podpísanie spoločnej deklarácie s konkrétnymi bodmi, na ktorých sa obe strany dohodli. Dokument by mali prezident USA a vodca KĽDR podpísať o 14.05 h miestneho času (08.00 h SEČ). Prezident Trump má o 15.50 h miestneho času (09.50 h SEČ) na programe tlačovú konferenciu, počas ktorej by mal bližšie objasniť presné podmienky dohody so severokórejským partnerom.

 

Ústrednou témou hlavného dňa rozhovorov je, či sa podarí dosiahnuť na oboch stranách dohodu na konkrétnych krokoch vedúcich k ukončeniu severokórejského jadrového programu a aké ústupky za to USA Pchjongjangu ponúknu. Soul taktiež začiatkom týždňa naznačil, že obe strany by sa mohli dohodnúť na oficiálnom ukončení kórejskej vojny z rokov 1950-1953.

 

Trump po strede tvítoval, že mali s Kimom "skvelé stretnutia a večeru". "Veľmi dobrý rozhovor. Pokračujeme zajtra!" napísal americký prezident na Twitteri. Trump odcestuje z Vietnamu do Washingtonu ešte vo štvrtok večer.

 

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies