Začal sa boj medzi Ficom a Kiskom! Premiér nazval prezidenta daňovým podvodníkom

NETKY.SK • 2 Október 2017, 08:16 • 2 min
Začal sa boj medzi Ficom a Kiskom! Premiér nazval prezidenta daňovým podvodníkom

BRATISLAVA – Na včerajšej narýchlo zvolanej tlačovke premiér SR Robert Fico potvrdil slová riaditeľky Zuzany Wienk, že vedel o daňových únikoch zo strany prezidenta Andreja Kisku, ktorý si vo firme Kiska Travel Agency (KTAG), nadmerne odpisoval DPH. Spoločnosť vlastnil so svojim bratom. Kiska sa bráni tým, že v jeho prípade ide o zneužitie štátnej moci s cieľom očierniť jeho osobu.

slovakia

left justify in out

"Žiaľ, ak som mal doteraz podozrenie, že v prípade úniku informácií ide o zneužitie štátnej moci, po dnešku už o tom nepochybujem," vyjadril sa včera v reakcii na dianie ohľadne svojej daňovej kauzy, prezident Andrej Kiska. "Pani Wienk dnes hovorila v televízii RTVS pravdu," uviedol na brífingu premiér Robert Fico, čím reagoval na tvrdenia programovej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk, ktorá informovala, že Fico vedel o Kiskovom prípade už začiatkom augusta, kedy bol prezident podozrivý z daňových podvodov.

 

Fico vyhlásil, že o daňových podvodoch sa dozvedel od Kisku a nie z utajovaných dokumentov. Prezident sa mu údajne zdôveril so svojim problémom s daňami ešte pred rokom v hoteli Bôrik za prítomnosti predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, ktorého mal požiadať, aby mu túto záležitosť s vratkami DPH pomohol vybaviť. "Ak si niekto myslí, že žartujem s týmto tvrdením, tak vám oznamujem, že pôjdem bez akéhokoľvek zaváhania s týmto tvrdením na detektor lži," vyhlásil Fico. Premiér zdôraznil, že Wienk sa s Kiskom pozná a jej vyjadrenie má len odvrátiť pozornosť od Kiskovej kauzy. "Nemienim komentovať daňovú a trestnoprávnu rovinu škandálu prezidenta Kisku," povedal Fico. "Mám však inú otázku. A to, či bola prezidentská kampaň v roku 2014 legálna a korektná," dodal.

 

Momentálne vzniká podozrenie či spoločnosť KTAG, ktorej sa týkajú problémy s daňami, zaplatila celú prezidentskú kampaň. "Ak hovoríme o faktúrach za apríl, tak tovary a služby museli byť dodané najmä v marci 2014, teda počas oficiálnej prezidentskej kampane," povedal premiér. "Ak hovoríme o vratkách DPH a hovoríme o pokute vo výške 15-tisíc eur, ktorá vždy predstavuje desať percent, tak môžeme vyvodiť záver, že išlo o vratky vo výške 150-tisíc eur," dodal predseda vlády na záver. Fico sa prostredníctvom médií Kisku opýtal, koľko v skutočnosti minul na kampaň, keďže povolený limit je 260-tisíc eur.

 

Wien v relácii O 5 minút 12 uviedla, že premiér označil Kisku aj s jeho bratom za „daňových podvodníkov“ na rokovaní k zákonu o oznamovateľoch korupcie, na ktorej sa sama zúčastnila. Premiér na tomto stretnutí taktiež informoval, že sa Kiska pokúšal na prokuratúre vybaviť pre svojho brata protekciu. Tieto všetky obvinenia padli vtedy, keď mal prezident získať právomoc menovať šéfa budúceho úradu na ochranu oznamovateľov korupcie. Wienk uviedla, že získané informácie mohol premiér získať jedine „zo správ Slovenskej informačnej služby, ale ani v tomto prípade by ju nemal šíriť ďalej." Počas tohto rokovania, ktoré by vnieslo do rúk prezidenta možnosť samostatne vybrať túto osobu, premiér všetkých varoval, aby boli opatrný čo sa týka Kisku, pretože je to daňový podvodník, čo čoskoro vyjde na povrch. Čo sa aj stalo.

 

"Ja viem momentálne povedať iba to, že na základe udalostí, ktorých som bola priamym svedkom, sa javí, že pán premiér mal informácie k dispozícii oveľa skôr, ako tá kauza vypukla," vyhlásila Wienk a vyzvala Fica, aby odpovedal na otázky. "Možno to vie vysvetliť," dodala. ​Wienk uviedla, že verejne prehovorila len preto, aby bola verejnosť informovaná. 

 

img

 

Do viacerých redakcií sa v septembri dostal anonym, ktorý média informoval, že Kisku aj s jeho bratom vyšetruje finančná správa aj polícia. Pritom mali tieto informácie ostať utajené minimálne do času, kým sa vyšetrovanie neskončí. Vyšetrovatelia nakoniec prišli k záveru, že spoločnosť si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Spoločnosť KTAG uviedla, že sporné výdavky použila na zviditeľnenie a propagáciu mena Andrej Kiska.

 

Daniari to uznali, no nevyhodnotili to, ako výdavok daňovo uznateľný. V uznesení sa uvádza, že "trestný čin sa stal a spáchala ho určitá osoba, avšak odstránením škodlivého následku trestnosť trestného činu zanikla". V prípade, že spoločnosť vyjadrí ľútosť za krátenie či nezaplatenie dane a riadne doplatí rozdiel, trestný zákon umožňuje osoby zodpovedné za takýto čin oslobodiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies