Začal sa 23. ročník najväčšieho slovenského filmového festivalu Art Film Fest

NETKY.SK • 20 Jún 2015, 06:53 • 2 min
Začal sa 23. ročník najväčšieho slovenského filmového festivalu Art Film Fest

TRENČIANSKE TEPLICE/TRENČÍN – Osemdesiatštyri dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych filmov čaká na návštevníkov tohtoročného, v poradí už 23. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach (19.-26.6.).

slovakia

left justify in out

Festival dnes slávnostne otvorili v Posádkovom klube v Trenčíne. Už tradične nebudú chýbať snímky ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Berlíne, Sundance či Benátkach a ani domáce novinky.

 

„Som veľmi rád, že tento festival ide písať svoju 23. kapitolu. Je to najstarší filmový festival ma Slovensku. Tradične sme pripravili veľmi lukratívne filmové hody. Či už verní priaznivci, ale aj tí, ktorí možno do Trenčína a do Trenčianskych Teplíc prídu po prvý raz, sa môžu tešiť a očakávať naozaj to najlepšie zo svetovej, európskej a slovenskej kinematografie,“ povedal pre TASR riaditeľ festivalu Peter Nágel.

 

Art Film Fest potrvá tento rok o deň dlhšie a počas ôsmich dní sa bude o hlavné ceny festivalu - Modrých anjelov, uchádzať 11 filmov medzinárodnej súťaže hraných filmov a 36 filmov v súťaži krátkych filmov. Art Film Fest tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov, do súťaží sa prihlásilo až 148 hraných a 477 krátkych snímok. „Veľmi sa teším, že sa nám podarilo predĺžiť festival o jeden deň. Je to preto, aby sa diváci mohli komfortnejšie a dôkladnejšie zoznámiť s programom, pretože všetky tituly môžeme dva- až trikrát reprízovať,“ pripomenul riaditeľ festivalu.  

 

Divákov čakajú obľúbené sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z východu, Nočná prehliadka, novinkami sú sekcie Focus: Ukrajina, Focus: American Indies a Krátke filmy špeciál: Window on Qatar. Festival bude okrem filmov žiť aj hudbou, každý večer už tradične v réžii hudobníka Oskara Rózsu vo Festivalovej kaviarni v Trenčianskych Tepliciach. Vystúpia slovenské kapely Lavagance a Bad Karma Boy, slovenská speváčka Jana Andevska, trio Talent Transport, česká speváčka Vladivojna La Chia a Oskar Rózsa sa predstaví so svojím aktuálnym projektom Halgatogroov.

 

Hviezdami festivalu bude česká herečka Anna Geislerová a slovenský herec Juraj Kukura. Obaja budú laureátmi prestížneho ocenenia Hercova misia a mosadzné plakety s ich menom vlastnoručne upevnia na most vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach. Tretím oceneným bude dvorný kameraman Juraja Jakubiska Ján Ďuriš, ktorý si počas dnešného slávnostného otvorenia festivalu prevzal ocenenie Zlatá kamera.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies