Začal sa 16. Medzinárodný filmový festival Bratislava

NETKY.SK • 8 November 2014, 17:25 • 2 min
Začal sa 16. Medzinárodný filmový festival Bratislava

BRATISLAVA - V kine Nostalgia v piatok otvorili 16. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava.

slovakia

left justify in out

Podujatie, ktoré potrvá do 14. novembra, ponúkne viac ako stovku titulov rozdelených do troch súťažných a 12 nesúťažných sekcií. Festival otvoril jeho riaditeľ Vladimír Krajniak, ktorý pripomenul, že hviezdami podujatia majú byť filmy a pozval prítomných k sledovaniu otváracej snímky Get On Up - Príbeh Jamesa Browna (2014). Projekcie sa tento rok uskutočnia aj vo dvoch sálach Kina Lumiere, v Kine Mladosť a vo filmovom klube 35mm na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Ďalším miestom festivalových premietaní bude klub Batelier, kde je pripravený i sprievodný program.

 

V Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov sa o ocenenie Grand Prix uchádza deväť snímok ako napríklad vietnamský film Od ničoho k ničomu (2014) či francúzska dráma Party Girl (2014). Slovensko zastupuje hraný debut Jaroslava Vojteka Deti (2014). Do súťažnej sekcie dokumentárnych filmov organizátori zaradili osem titulov. Sú medzi nimi napríklad snímka Hra o fazuľky (2013) alžírskej režisérky Narimane Mari či film pozostávajúci z amatérskych videí zo služieb YouTube a Vimeo s názvom Povstanie (2014). V súťaži krátkych filmov tento rok bojuje o ocenenie 12 filmov. Je medzi nimi napríklad víťaz festivalu v Rotterdame Ostrov (2013) či snímka Núdzové volania (2013), ktorú ocenili na Festivale krátkometrážnych filmov v Tampere.

 

Aj tento rok je súčasťou festivalu sekcia Focus, ktorú sa organizátori rozhodli venovať Hongkongu. Predstavia v nej 12 snímok od režisérok a režisérov ako Ann Hui, Stanley Kwan, Dante Lam, Clara Law, Benny Chan, Mabel Cheung, Heiward Mak, Adam Wong či Fruit Chan. Na podujatí taktiež dostanú priestor slovenské študentské filmy a snímky nominované na Cenu Lux, ktorú udeľuje Európsky parlament. V sekcii Príbehy - filmy životnej sily sa predstaví osem filmov. Uvedú v rámci nej napríklad komédiu Chlapci a Guillaume, k stolu! (2013), drámu Dýchaj (2014) či komediálnu drámu 10 000 km (2014). Sekcia Panoráma môže zaujať filmami Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014), Foxcatcher (2014), Macondo (2014), Krížová cesta (2014), Medzi dvoma svetmi (2014) či Pátranie (2014). V rámci zvláštneho uvedenia na festivale predstavia futuristický epos Snowpiercer (2013) a dokument Červená armáda (2014). Sekcia Proti prúdu prinesie "nezaškatuľkovateľné" filmy Gottland (2014), Parazit (2014), Únos Michela Houellebecqa (2014), Zastav búšiace srdce (2013) a Nevidieť zlo (2014).

 

Tohtoročnú cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si prevezme český výtvarník Theodor Pištěk. Slovenskému hercovi Ivanovi Palúchovi zas symbolicky odovzdajú dlaždicu, ktorú budúci rok na začiatku leta slávnostne odhalia na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Medzi hosťami, ktorí navštívia bratislavský festival, sú napríklad režisér Vuk Ršumović, filmárka Johanna Moder, herec Marcel Mohab, režisérka Megan O’Hara, dokumentarista Jaro Vojtek a režiséri David Vigner a George Ovashvili, ktorý je tiež členom poroty hraných filmov.

 

V rámci sprievodných podujatí sa uskutoční diskusný panel s producentmi a zakladateľmi spoločnosti Nutprodukce Pavlou Kubečkovou a Tomášom Hrubým či seminár a workshop Právo duševného vlastníctva v audiovízii I. V klube Batelier sa uskutoční napríklad, výstava True Colours o relativite nášho vnímania, predstavenie Výhybka z produkcie divadla NoMantilens či hudobné vystúpenia projektu Tante Elze, hudobníka Stroona alebo duo Gramophon Brothers. V Kine Mladosť festival zakončí obľúbená Papučová noc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies