Zabudnite na to, čo ste sa učili v škole: Zemské jadro je tuhé, tvrdia vedci

NETKY.SK • 23 Október 2018, 12:35 • 2 min
Zabudnite na to, čo ste sa učili v škole: Zemské jadro je tuhé, tvrdia vedci

Austrálski vedci uplatnili v praxi novú výskumnú metódu a prišli k prevratnému zisteniu. Zemské jadro vyzerá úplne inak, ako sme si mysleli!

slovakia

left justify in out

Odborníci sa už roky zaoberajú prieskumom toho, čo sa skutočne nachádza „v útrobách“ našej Zeme. Zistiť to však vôbec nie je jednoduché, pretože človek sa reálne nedokáže dostať do hĺbky väčšej ako 12 kilometrov, čo v tomto ohľade neznamená takmer nič. Všetky svoje ostatné predpoklady preto musíme dedukovať z odrazov seizmických vĺn vysielaných špeciálnymi prístrojmi. Avšak ani to nie je také ľahké. Na to, aby sme sa dostali až k zemskému jadru sú potrebné špeciálne metódy. A jednu z nich nedávno vedci z Australian National University uplatnili.

 

Nový prístroj dokáže zaznamenať aj tie najjemnejšie seizmické vlny, ktoré bežne nie je možné nijako zachytiť. Práve vďaka tomu sa odborníkom podarilo zistiť, akú hustotu zemské jadro v skutočnosti má. Detekciu týchto tichých vĺn geológovia doposiaľ považovali za „Svätý grál“.

 

img

 

Doposiaľ sme si mysleli, že jadro Zeme je tekuté, že jeho štruktúra je podobná Slnku. Zdá sa však, že to tak nie je. „Ukazuje sa, že v prípade správnych výsledkov môže byť zemské jadro podobnej elasticity ako zlato či platina,“ vysvetlil výskumník Hrvoje Tkalčić. Jadro je teda skôr tuhé, čo predstavuje významné zistenie, ktoré môže ovplyvniť nasledujúce generácie v súvislosti s pochopením fungovania geomagnetického poľa Zeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona