Zabudnite na diétu

NETKY.SK • 22 September 2018, 23:48 • 2 min
Zabudnite na diétu

O diéte sa toho popísalo naozaj veľa a každý rok príde „naozaj zaručená diéta“, ktorá zaberie a všetci z nej budú štíhle ako filmové hviezdy. Len tá zaručená diéta nikdy neprihliada na to, že každé telo je iné a niekto potrebuje viac, niekto menej.

slovakia

left justify in out

Liek, či trest smrti?

V prvom rade by si mal každý uvedomiť, že správne nakombinovanie jedla a správne potraviny sú pre naše telo liek. Kedysi sa naozaj jedlom liečilo a každá potravina mala svoj význam. Naši predkovia nepoznali samozrejme polotovary, rýchle občerstvenie, rôzne sáčkové jedlá, či konzervy, ani nepripravovali jedlá na oleji, teda nevyprážali a podobne.  Samozrejme, človek je vynaliezavý a tak ako sa jedlom liečilo, tak sa aj zabíjalo. Napríklad v Číne bol známy trest smrti mäsom a vínom. To znamená, že odsúdenému sa podávalo víno a červené mäso dovtedy, kým nezomrel na otravu. 

Diéta

Kam sme sa v dnešnej dobe dopracovali my? K diétam. Všimnite si, koľko kníh sa na vás hrnie, koľko tu máme odrazu odborníkov a ako väčšine ľudí, ktorí sú v diétnom režime po čase prasknú nervy. Jednostranné a drastické diéty majú krátkodobý účinok, lebo telo sa časom prispôsobí všetkému a bohužiaľ aj pri najkrutejšej diéte prestane chudnúť. Potom sa veľmi ťažko nabieha na niečo iné a skutočne sa môže stať to, že zdanlivo priberiete aj z vody. Najhoršie je, ak niekto potrebuje schudnúť hneď, najlepšie do 24h a uverí aj „zázračným tabletkám“. Väčšinou vám sľubujú, že môžete jesť čo chcete a nemusíte už nič iné robiť.

Najlepšie je...

Preberme sa do reality a dajme veci na správnu mieru. Aj keď sa vám to nebude páčiť, najlepšia „diéta“ bude, ak si ju vytvoríte sami, prípadne po konzultácii s výživovým poradcom. Nazvite si to radšej "životný štýl", lebo už len slovo "diéta" v mnohých vyvoláva pocit, že niečo musia. 

Denník

Aby ste zistili, čo všetko za deň zjete, alebo nezjete, poprípade čo a koľko vypijete, musíte si najprv písať svoj denník. Tento krok je tak trošku otravný, pretože zapisovať si musíte od doby, kedy sa prvý krát napijete, poprípade hneď ako vložíte prvé sústo do úst. Zapíšete si dátum, čas, množstvo jedla a tekutiny. Večer sa s tým trošku pohráte, porátate kalórie tak, že využijete dostupné aplikácie a verte, že budete niekedy až v šoku, čo urobí nenápadný pásik čokolády, alebo pohár limonády s cukrom. Asi po týždni získate „vzorku“ o svojom stravovaní. Správny výživový poradca by mal tiež od vás chcieť ako sa asi stravujete. Stravovací plán na mieru aj niečo stojí, ale pre niektorých je to jednoduchšie.  

Plánovanie

Zo stravy vylúčte všetko, čo sa všeobecne považuje za nezdravé, aj keď je to možno chutné a lacné. Je pravda, že taký biely rožok je lacnejší ako tmavý a tiež solené arašidy sú lacnejšie ako nepražené mandle, ale nič nie je zadarmo - ani zdravie, ani postava. Mimochodom v dnešnej dobe je už dostať množstvo zdravých sladidiel, koláčikov, omáčok a nájdete aj plný internet receptov.  

Pohyb

Pohyb je veľmi dôležitý, ale majte na pamäti, že  vás nezachráni ak po akejkoľvek aktivite zjete veľkú porciu vyprážaného syra s hranolkami a tatárskou omáčkou. Mali by ste vedieť, že strava znamená 80% úspechu a 20% je cvičenie, či pohyb. 

Dobrá nálada

Dobrá nálada, zmysel pre humor a radosť zo všetkého čo robíte vás nesmie opustiť, nech sa deje čokoľvek. Ak sa budete trápiť a porovnávať s inými, tak sa ďaleko nedostanete. Vaše telo je originál, každý má svoje plusy a mínusy, či ste muž, alebo žena. Snažte sa len o jedno – aby ste boli lepší, ako ste boli včera, ale nech ste dnes horší, ako budete zajtra. A ak je okolie negatívne, jednoducho si to nevšímajte a obklopte sa pozitívnymi ľuďmi. Napriek všetkému, nikdy nestraťte vieru v seba a určite prídete do cieľa. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela halmova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies