Záborskej návrh zákona o interrupciách neprešiel, je odhodlaná ho predložiť opäť o pol roka

NETKY.SK • 21 Október 2020, 15:37 • 2 min
Záborskej návrh zákona o interrupciách neprešiel, je odhodlaná ho predložiť opäť o pol roka

BRATISLAVA - Parlament neschválil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týkala interrupcií. Z prítomných 117 poslancov bolo ZA 58 poslancov, PROTI 45, 12 sa zdržali a dvaja nehlasovali.

slovakia

left justify in out

Novelou sa mal termín „umelé prerušenie tehotenstva" zmeniť na „umelé ukončenie tehotenstva". Žena mala mať rovnako dlhší čas na premyslenie si interupcie, z pôvodných 48 hodín to malo byť 96 hodín.

 

Ženy by museli predložiť dve lekárske správy

Novelu predložila na rokovanie parlamentu Anna Záborská (OĽaNO) spolu s ďalšími kolegami z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Návrh predpokladal aj detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov.

 

img

 

Povinnou mala byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ O zmenách v potratovej legislatíve sa rozhodne na ďalšej schôdzi

 

V návrhu sa hovorilo aj o ubytovaní pre tehotné matky s deťmi a pre študentky, ktoré potrebujú dočasné bývanie, aby utajili svoje tehotenstvo a po pôrode ho mohli dať na adopciu. 

 

img

 

Príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným postihnutím

Záborskej návrh tiež počítal s úpravou sociálneho opatrenia, chcela zaviesť príplatok pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím vo výške 3170,14 eura.

 

Poslanci tiež navrhovali, aby sa suma príspevku pri narodení dieťaťa rozdelila na dve časti. Prvá časť sa mala vyplatiť matke počas tehotenstva, druhá po narodení dieťaťa.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poslanci majú dnes pokračovať v debate o interrupciách a financovaní terorizmu

 

Táto možnosť mala podľa predkladateľov ženám pomôcť, aby nepodstúpili umelé ukončenie tehotenstva z dôvodu aktuálneho nedostatku finančných prostriedkov.

 

Proti návrhu bola najmä strana SaS

Zásadne proti sprísňovaniu podmienok umelého prerušenia tehotenstva bola strana Sloboda a Solidarita. Tento návrh zákona zároveň rozpútal "boj" medzi koaličnými partnermi. 

 

Na 16. schôdzy parlametnu zároveň neprešiel ani pozmeňujúci návrh predsedníčky zdravotníckeho výboru NRSR Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Tá navrhovala, aby sa rozšírili možnosti vykonania umelého prerušenia tehotenstva tzv. potratovou tabletkou.

 

 

Tento postup je pritom vo všeobecnosti považovaný za menej invazívny. Poslankyňa taktiež presadzovala vyplácanie nemocenského pre ženy, ktoré požiadajú o utajovaný pôrod.

 

Podľa navrhovateľky kolegovia nepodporili tehotné ženy

Anna Záborská po hlasovaní v NR SR na sociálnej sieti uviedla, že je odhodlaná predložiť novelu zákona na prerokovanie opäť o šesť mesiacov. "Náš návrh na pomoc tehotným ženám neprešiel. Je mi ľúto, že moji kolegovia nepodporili v tejto ťažkej ekonomickej situácii tých najzraniteľnejších - tehotné ženy a deti," napísala Záborská v statuse.

 

 

Uviedla, že ju veľmi mrzí, že parlament v utorok neschválil návrh zákona na podporu tehotných matiek v núdzi. "Každý krok na ochranu života je posunom dopredu. Dnes sme zastali v minulom storočí," okomentovala Záborská utorkové hlasovanie o potratovom zákone. 

 

"Úprimne ma mrzí, že pár hlasov nateraz znemožnilo realizovať naozaj dobré a prospešné opatrenia na pomoc tým tehotným ženám, ktoré si samy nevedia v zložitej situácii rady, potrebujú ju a stoja o ňu. Naopak ďakujem všetkým kolegom, ktorí nášmu zákonu dali zelenú. Je to pre nás signál, že ideme cestou, po ktorej treba kráčať ďalej...," uzavrela Záborská na Facebooku. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona