Zablokovaný dokument o pôrodoch na Slovensku mieri k divákom

NETKY.SK • 13 Október 2017, 06:00 • 2 min
Zablokovaný dokument o pôrodoch na Slovensku mieri k divákom

BRATISLAVA - Vyhrážky nemocnice ho zablokovali na niekoľko mesiacov, aktuálne je dokument o pôrodoch na Slovensku na ceste k divákom.

slovakia

left justify in out

Hodinový film Medzi nami režisérky Zuzany Límovej, ktorý dnes predstavili médiám v Bratislave, uvedie festival Jeden svet. Film odkrýva bežnú rutinu pôrodných sál a spochybňuje pôrod ako "najšťastnejší moment v živote ženy". Nezávislá novinárka a filmárka ním úspešne absolvovala ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v talianskom Bolzane.

 

"V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami," hovorí Límová o svojom celovečernom debute, ktorý vidí ako intímny pohľad za zatvorené dvere pôrodníc, kde je zvyčajne dovolené vstúpiť iba budúcim matkám. Chce ním otvoriť verejnú diskusiu na tému, ktorá ovplyvňuje celú spoločnosť.

 

Dokument Medzi nami (Before I Met You) zaznamenáva snahu žien udržať si vlastnú dôstojnosť a ponúka svedectvá tých, ktoré v sebe našli odvahu prehovoriť. Doplňujú ich zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom.

 

Režisérka vychádzala aj z vlastných skúseností. Límová film nakrúcala v priestoroch Univerzitnej nemocnice v Bratislave, kde sama rodila a vo februári a marci 2016 sa tam vrátila s filmovým štábom. "Do pôrodnice sme sa vrátili po rozsiahlom prieskume. Rozprávali sme sa so ženami, zdravotníkmi z rôznych krajín, s ľudskoprávnymi organizáciami. Vrátili sme sa s obrovským balíkom informácií a potom sme už len pozorovali realitu, ktorá tam je," priblížila nakrúcanie dokumentu v pôrodnici, o ktorej sa hovorí, že je výkladnou skriňou nemocnice: "Realita je často bezútešná aj pre ženy, ktoré tam prichádzajú, aj pre zdravotníčky a zdravotníkov, ktorí tam dlhé roky pracujú. Ale veľakrát to závisí od konkrétneho človeka, akú skúsenosť si žena odtiaľ odnesie."

 

Po uverejnení traileru nemocnica aj niektorí lekári žiadali zastavenie filmu. Jeho tvorcovia čakali niekoľko mesiacov na oficiálne vyjadrenie právneho oddelenia nemocnice, od januára do júna tohto roku boli možné len neverejné projekcie snímky. Aktuálne má dokument pred slovenskou premiérou a čaká ho niekoľko uvedení v zahraničí. Premietne ho rumunský Astra Film Festival a dostal pozvanie aj z Česka, Talianska a Chorvátska.

 

"Film Medzi nami vznikol preto, aby sme vytvorili priestor na zdieľanie príbehov, ktoré naša spoločnosť nechce počuť. Zdravotnícky systém, ktorý ženám neumožňuje privádzať deti na svet rešpektujúcim spôsobom, sa môže zmeniť len vtedy, ak o tom budeme hovoriť," podčiarkuje režisérka filmu, na ktorom pracoval medzinárodný tím. Jeho uvedenie podporili viacerí slovenskí filmári, medzi nimi Peter Kerekeš, Róbert Kirchhoff, Jaro Vojtek a Marek Šulík. Film podporila aj medzinárodná asociácia pre ľudské práva pri pôrode Human Rights in Childbirth.

 

Oficiálna premiéra dokumentu Medzi nami sa uskutoční na festivale Jeden svet v Bratislave v pondelok 16. októbra o 20.00 v Kine Mladosť, po projekcii bude nasledovať diskusia s autorkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies