Zabitých slovenských horolezcov privezie pakistanské lietadlo

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 11:57 • 2 min
Zabitých slovenských horolezcov privezie pakistanské lietadlo

BRATISLAVA - Dvoch slovenských horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša, ktorí zahynuli pri sobotňajšom teroristického útoku v Pakistane, napokon privezie do vlasti lietadlo, ktoré poskytne pakistanská vláda. Agentúre SITA to potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Presný čas príletu lietadla zatiaľ nie je stanovený", povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude v piatok alebo v sobotu, pričom lietadlo dopraví do domovských štátov aj troch ukrajinských a jedného litovského horolezca, ktorí sú tiež medzi obeťami. Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák v stredu avizovali, že aj letka slovenského ministerstva vnútra je pripravená vzlietnuť s vládnym špeciálom, ak by to napokon bolo potrebné. 

Miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies