Zabitý americký novinár Steven Sotloff mal aj izraelské občianstvo

NETKY.SK • 3 September 2014, 16:02 • 2 min
Zabitý americký novinár Steven Sotloff mal aj izraelské občianstvo

JERUZALEM - Americký novinár Steven Sotloff, ktorého militanti z organizácie Islamský štát (IS) zabili odrezaním hlavy, mal aj izraelské občianstvo. Oznámil to dnes Izrael a je zrejmé, že túto informáciu tajil v snahe chrániť zajatca.

slovakia

left justify in out

"Určené na zverejnenie: Steven Sotloff bol izraelským občanom RIP," napísal na sociálnej sieti Twitter hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Paul Hirschson.
 

   

 

 

Militantná organizácia Islamský štát, aktívna v Sýrii a Iraku, v utorok zverejnila videozáznam Sotloffovho zabitia, ktoré označila za odvetu za americké nálety v Iraku. Video dnes Biely dom vyhlásil za autentické, uviedla agentúra Reuters.
     

Sotloffovej smrti sa izraelské médiá zoširoka venovali, pričom 31-ročného reportéra identifikovali ako žida a príležitostného dopisovateľa. Takéto informácie o ňom však počas jeho zajatia vôbec nezverejňovali.
     

"Odmietli sme priznať akýkoľvek vzťah s ním pre prípad, že by ho to ohrozilo," uviedol Avi Hoffman, editor magazínu Jerusalem Report, ktorý zverejňoval Sotloffove reportáže.
     

Izraelské noviny Jediot Achronot citovali bývalého spoluzajatca, ktorý povedal, že Sotloff skrýval pred islamistickými povstalcami svoju židovskú vieru a keď držal pôst na sviatok Jom kippur, predstieral, že je chorý.
     

Izraelské médiá napísali, že v USA narodený Sotloff sa do Izraela prisťahoval v roku 2005 a študoval na súkromnej vysokej škole Interdisciplinary Center v meste Herzlija.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies