Zabitie Fázula Muhammada je veľkým úderom pre al-Káidu

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:29 • 2 min
Zabitie Fázula Muhammada je veľkým úderom pre al-Káidu

Zabitie Fázula Muhammada je veľkým úderom pre al-Káidu

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová  privítala správu o zabití popredného predstaviteľa al-Káidy v Somálsku. Smrť Fázula Abdalláha Muhammada je veľkým úderom pre teroristickú sieť, dodala podľa agentúry Reuters.
      "Smrť Fázula je veľkým úderom pre al-Káidu, pre jej extrémistických spojencov a pre jej operácie vo východnej Afrike," povedala Clintonová počas návštevy Tanzánie. "Je to spravodlivý koniec pre teroristu, ktorý spôsobil toľko smrti a bolesti toľkým nevinným v Nairobi a Dar es Salaame a inde," povedala s odkazom na bombové útoky proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii z roku 1998, na ktorých sa podieľal a ktoré si vyžiadali 240 mŕtvych.
      Somálska polícia dnes oznámila, že Fázula Abdalláha Muhammada, zabili na kontrolnom stanovišti v metropole Mogadišo. "Mal pri sebe falošný juhoafrický pas a iné dokumenty. Dôkladné vyšetrovanie potvrdilo, že je to on a potom sme ho pochovali," povedal agentúre Reuters Halíma Adín, predstaviteľ bezpečnostných zložiek krajiny.
      Muhammad bol niekedy označovaný za vodcu východoafrickej odnože al-Káidy. Spojené štáty ho obžalovali zo spoluúčasti na bombových útokoch proti americkým ambasádam v Keni a Tanzánii z roku 1998. Muhammad v Mogadiše pôsobil aj v roku 1993, keď somálski ozbrojenci zostrelili dva americké vrtuľníky a zabili 18 príslušníkov jednotky špeciálneho nasadenia. Muhammad je v Keni podozrivý z účasti na viacerých bombových útokoch, vrátane odpálenia auta naloženého výbušninami pred hotelom Paradise, kde v roku 2002 zahynulo 15 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies