Zabijak Erdogan chce donútiť USA k intervencii, tvrdí minister

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 14:23 • 2 min
Zabijak Erdogan chce donútiť USA k intervencii, tvrdí minister

ISTANBUL/DAMASK - Sýrska vláda odmietla zodpovednosť za sobotňajšie bombové útoky, ktoré v sobotu otriasli tureckým mestom Reyhanli. Podľa ministra informácií Umrána al-Zuhbího sú útoky, pri ktorých zahynulo viac ako 40 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia, dielom tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Ten sa podľa jeho slov krátko pred svojou cestou do USA snaží sa o vytvorenie tlaku na vládu vo Washingtone v záujme intervencie do Sýrie. Turecké orgány medzitým v nedeľu v súvislosti s výbuchmi oznámili zadržanie deviatich ľudí. K tragickým incidentom sa zatiaľ nikto neprihlásil, turecký vicepremiér Bülent Arinç však v sobotu povedal, že medzi podozrivými je aj znepriatelený vládny režim v susednej Sýrii.

slovakia

left justify in out

"Sýria nespáchala a ani by nikdy nespáchala takýto čin. Nie pretože na to nemáme kapacity, ale preto, že to naše hodnoty nedovoľujú. Je to Erdogan, koho by sa na to mali opýtať. On a jeho strana nesú priamu zodpovednosť. Ako zabijak by mal odstúpiť," povedal na adresu tureckého premiéra sýrsky minister a pokračoval: "Prečo toto načasovanie? Prečo tieto útoky iba niekoľko dní pred stretnutím Erdogana s Obamom? Chce líder členskej krajiny NATO naviesť USA na intervenciu do Sýrie tvrdením, že na jeho krajinu zaútočili? Nikto nemá právo robiť takéto obvinenia. Najprv nás obviní a potom povie, že nájdu dôkaz, čo znamená, že si dôkaz vyrobí," skonštatoval člen vlády kritizovaného prezidenta Baššára al-Asada, ktorý už tretím rokom čelí povstaniu v jeho vlasti. 

V meste ležiacom iba niekoľko kilometrov od hranice so Sýriou neznámi útočníci v sobotu odpálili dve autá naložené výbušninou. Bomby vybuchli pri miestnej radnici a pošte. Medzi obyvateľmi približne 60-tisícového Reyhanli, kde okrem Turkov žijú aj tisíce utečencov zo Sýrie, vypukla panika a roztržky, pri ktorých musela polícia použiť varovné výstrely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies