Zábery z potláčania protestov v Missouri vyvolali pobúrenie

NETKY.SK • 16 August 2014, 07:34 • 2 min
Zábery z potláčania protestov v Missouri vyvolali pobúrenie

FERGUSON - Odozva polície v americkom štáte Missouri na nepokoje, ktoré nasledujú po zastrelení černošského mladíka jedným z jej príslušníkov, vyvolala vlnu kritiky a otázky, či zvolená taktika namiesto upokojenia situácie nepodnecuje k ďalšiemu násiliu.

slovakia

left justify in out

Zverejnené zábery totiž pripomínajú vojnovú zónu a vidieť na nich policajtov s vojenským výstrojom, ako mieria zbraňami z obrnených vozidiel na civilistov, odpaľujú ohlušujúce granáty a na uliciach plných ľudí vypúšťajú slzotvorný plyn.

 

Násilie v meste Ferguson sa vystupňovalo v stredu večer, keď polícia zasahovala proti asi 150 demonštrantom, z ktorých niektorí útočili zápalnými fľašami a kameňmi. Nepokoje vypukli ešte v nedeľu, odkedy zadržali najmenej 60 ľudí a zranenia okrem dvoch policajtov utrpelo zranenia i 19-mesačné dieťa, keď granát vybuchol v jeho postieľke.

 

Osemnásťročný Michael Brown prišiel o život minulú sobotu v policajnom aute, kde údajne vypukla roztržka, pričom podľa vyjadrenia jedného zo svedkov pre miestne médiá nebol ozbrojený. Udalosť začala byť spájaná s rasizmom, hoci neboli známe presnejšie okolnosti ani to, akej rasy bol strieľajúci policajt.

 

Jeho totožnosť kolegovia zverejnili až v piatok spolu s dokumentmi, podľa ktorých bol čerstvý absolvent strednej školy podozrivý z ukradnutia škatule s cigarami za necelých 50 dolárov. Zastrelením sa momentálne zaoberá Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), zatiaľ čo Brownova rodina si najala právnika známeho z podobného prípadu, keď začiatkom roka 2012 zabil neozbrojeného černocha príslušník občianskej hliadky na Floride.

 

Kongresman Hank Johnson v reakcii na dianie vo Fergusone vyhlásil, že po skončení prázdnin plánuje predložiť návrh zákona obmedzujúceho program rezortu obrany, vďaka ktorému bezpečnostné zložky dostávajú nadbytočné samopaly a iné vojenské vybavenie a čoraz viac sa tak "militarizujú".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies