Zábavná pyrotechnika sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka

NETKY.SK • 13 Júl 2018, 15:44 • 2 min
Zábavná pyrotechnika sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka

BRATISLAVA - Zábavná pyrotechnika kategórie F2 a F3 sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka. Počíta s tým novela zákona o výbušninách z dielne poslancov Mosta-Híd, ktorú v piatok podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma tiež zakazuje samoobslužný predaj zábavnej pyrotechniky.

slovakia

left justify in out

Národná rada SR schválila novelu 25. júna 93 hlasmi. Zmenu zákona predložili poslanci Mosta-Híd preto, že doterajší stav podľa nich neposkytuje dostatočnú ochranu. Poukazujú najmä na koniec roka, keď ľudia podľa poslancov používajú pyrotechniku v neprimeranom rozsahu. Poslanci tiež upozorňujú, že pyrotechniku mnohí používajú aj kedykoľvek cez rok. V súčasnosti síce zákon umožňuje obciam obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechniky, ale v praxi je podľa zákonodarcov úprava nejednotná.

 

Právnou normou poslanci tiež obmedzujú predaj tejto pyrotechniky na zákonom dané obdobie a zakazujú samoobslužný predaj. Po novom, ak by si v obchode zákazník chcel kúpiť pyrotechniku, hneď, ako mu ju predávajúci – kvalifikovaná osoba, odovzdá, musel by ju zaplatiť.

 

Predkladateľ Peter Antal (Most-Híd) zmenu vysvetľoval tým, že dnes, keď zákazník vezme v obchode pyrotechniku, kým sa dostane k pokladni, môže si to rozmyslieť a nechá tento tovar hocikde v predajni, teda aj na miestach, kam nepatrí. Pyrotechnika sa takto môže podľa neho dostať aj do rúk deťom. Zmena zákona tomu má zabrániť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies