Zábavná pyrotechnika je pre zver a vtáctvo nebezpečná

NETKY.SK • 29 December 2016, 16:27 • 2 min
Zábavná pyrotechnika je pre zver a vtáctvo nebezpečná

BRATISLAVA - Ochranári zvierat opäť upozorňujú, že oslavy Nového roka sprevádzané výbuchmi pyrotechniky so svetelnými efektmi sú veľmi stresujúce a niekedy aj nebezpečné nielen pre domácich miláčikov, ale aj pre vtáky a iné voľne žijúce živočíchy. „Pre vtáky sú nepretržité výbuchy pyrotechniky so svetelnými efektmi doslova šokom.

slovakia

left justify in out

„Pre vtáky sú nepretržité výbuchy pyrotechniky so svetelnými efektmi doslova šokom. Ak vezmeme do úvahy, že napríklad sovy, ktoré bežne žijú v mestskom prostredí, alebo aj psy a mačky, majú mnohonásobne citlivejší sluch, tak hluk výbuchov je pre nich obrovským extrémom, ktorý nedokážu zvládnuť,“ uviedol vo vyhlásení Jozef Chavko z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku. Pre zimné obdobie je podľa neho typické, že mnohé druhy vtákov sú často koncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy ako v okolitej voľnej krajine a kde sú menej ohrozované predátormi.


V minulosti podľa Slobodníka zaznamenali viacero prípadov, keď pri používaní pyrotechniky uhynulo vtáctvo, pričom niekedy išlo aj o celé kŕdle. Pre vtáky môže byť zábavná pyrotechnika nebezpečná z viacerých hľadísk. V prípade priameho kontaktu sa môžu popáliť, no problémy môžu spôsobiť aj chemikálie, ktoré pyrotechnika obsahuje, najmä keď sa dostanú do dýchacej alebo tráviacej sústavy vtáctva.

 

Samotná hlučnosť môže viesť k poškodeniu sluchových orgánov a k stresu, žiarivé svetlá vtáky oslepujú, v dôsledku čoho narážajú do prekážok. "Najviac pyrotechniky sa používa za šera alebo v noci, keď už vtáky s výnimkou sov zanocovali, čím je vplyv ešte rušivejší a nepríjemnejší,“ konštatoval Roman Slobodník. Štúdia zameraná na vplyv silvestrovského ohňostroja na vodné vtáctvo, ktorú robili švajčiarski ornitológovia na Ženevskom a Bodamskom jazere, potvrdila pokles vtáctva medzi 31. decembrom a 1. januárom na približne polovicu. Vtáctvo podľa Slobodníka hromadne opúšťalo hlučné miesta a hľadalo pokojnejšie územia, pričom odlet z rušivých miest bol masívny – v priebehu niekoľkých minút opustilo lokalitu až 4 000 vtákov.


Ochranári zvierat preto odporúčajú, aby ľudia nepoužívali pyrotechniku v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo alebo iné zvieratá.

 

„Vyhýbajte sa porastom stromov či kríkov, vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy s obľubou využívajú na odpočinok,“ uviedol Chavko s tým, že všetky kŕmidlá a iné lákadlá pre vtáctvo by sa mali odstrániť aspoň deň pred použitím pyrotechniky. Je tiež potrebné dodržiavať návod na použitie pyrotechniky, ktorý často obsahuje aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov.

 

Odpad vzniknutý z ohňostrojov je nutné odstrániť. Čo sa týka domácich zvierat, napríklad pes by nemal v žiadnom prípade byť pripútaný k reťazi, na ktorej sa môže v strachu udusiť. Treba mu vytvoriť útočisko, kde sa cíti bezpečne, a snažiť sa predísť situácii, keď môže zviera v strese uniknúť alebo sa zraniť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies