Zabávač Jimmy Savile je podozrivý v 199 prípadoch trestných činov

NETKY.SK • 13 December 2012, 08:03 • 2 min
Zabávač Jimmy Savile je podozrivý v 199 prípadoch trestných činov

Zabávač Jimmy Savile je podozrivý v 199 prípadoch trestných činov - Kultúra Bývalý zabávač britskej televízie BBC Jimmy Savile, ktorý zomrel vlani vo veku 84 rokov, je podozrivý v 199 prípadoch trestných činov vrátane desiatok znásilnení. Informovala o to

slovakia

left justify in out

img

Bývalý zabávač britskej televízie BBC Jimmy Savile, ktorý zomrel vlani vo veku 84 rokov, je podozrivý v 199 prípadoch trestných činov vrátane desiatok znásilnení. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Tá označila počet obvinení voči Savilovi vo veci sexuálneho obťažovania za "v Británii bezprecedentný". 

Obvinenia sa navŕšili po tom, ako päť žien počas televízneho vysielania v októbri vyhlásilo, že ich televízny moderátor pohlavne zneužil. Vyhlásenia spustili škandál, ktorý zatriasol televíziou BBC, obvinenou z toho, že nedokázala voči jeho činom zakročiť, pričom vyrábala programy oslavujúce jeho osobu.

Polícia uviedla, že zostavuje správu o Savilových aktivitách, založenú na svedectvách jeho obetí, ktorú hodlá zverejniť začiatkom nasledujúceho roka. 

V stredu polícia sprístupnila aktualizáciu vyšetrovania Savilovho prípadu s nasledujúcimi detailami: bolo zaznamenaných 199 trestných činov v 17 policajných jurisdikciách, v ktorých Savile vystupuje ako podozrivý; bolo voči nemu vznesených 31 obvinení zo znásilnenia; vystúpilo 450 ľudí s informáciami týkajúcimi sa Savila, z ktorých sa väčšina týka pohlavného zneužitia; približne 140 ďalších ľudí oznámilo informácie vzťahujúce sa na Savila konajúceho s inými ľuďmi, alebo vzťahujúce sa na iných ľudí konajúcich osamotene.

Väčšinu týchto ľudí tvoria ženy, ktoré boli v mladom veku pohlavne zneužité, dodáva polícia.

Pri širšom vyšetrovaní prípadu doteraz zaistili sedem podozrivých na výsluch. Je medzi nimi aj bývalá popová hviezda Gary Glitter (68), vlastným menom Paul Gadd, či známy publicista Max Clifford, dodáva AP.

Nijaké obvinenia z trestného činu zatiaľ neboli podané. BBC takisto ohlásila niekoľko vyšetrovaní ohľadom tvrdení o zneužití a postojov televízie počas Savilovej kariéry.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona