Začali sa prvé súdne procesy po násilnostiach

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 15:56 • 2 min
Začali sa prvé súdne procesy po násilnostiach

Začali sa prvé súdne procesy po násilnostiach

slovakia

left justify in out

      Po etnických nepokojoch na juhu Kirgizska sa začali prvé súdne procesy za vraždy.
      V okolí mesta Džalalabat, ktoré bolo v uplynulých týždňoch centrom násilností, zatklo špeciálne policajné komando viacero mužov zo susedného Tadžikistanu. Sú podozriví, že ako ostreľovači v službách vplyvných kirgizských drogových barónov sa podieľali na masakroch aj v meste Oš, uviedol v utorok pre agentúru Akipress predstaviteľ miestnych úradov v meste Biškek. Pri krvavých potýčkach zahynulo podľa nepotvrdených informácií približne 2000 osôb.
      Tadžikistan požaduje vysvetlenie zatknutia svojich občanov. Ak sa nepotvrdia obvinenia z nájomnej vraždy, očakáva oficiálne ospravedlnenie, uviedol hovorca vlády v Dušanbe.
      Tisíce uzbeckých utečencov sa medzitým vrátili do svojich zničených domovov. Veľa z nich odmieta dočasnou vládou naplánované referendum o novej ústave. "Stratili sme svoj majetok a nemáme teraz záujem o novú ústavu," citovala agentúra DPA jedného z utečencov.
      Podpredseda dočasnej vlády Omurbek Tekebajev zdôraznil, že vláda v Biškeku trvá na referende naplánovanom na túto nedeľu. Odmietnutie by podľa jeho slov destabilizovalo krajinu.
      Rusko opakovanie odmietlo požiadavku Kirgizska o vojenskú podporu. Krajina sa musí najprv sama vyrovnať s následkami etnických nepokojov medzi Kirgizmi a príslušníkmi uzbeckej menšiny, vyhlásil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva je však podľa jeho slov pripravená poskytnúť technickú pomoc.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies