Začali sa parlamentné voľby, prieskumy favorizujú opozíciu

NETKY.SK • 15 September 2011, 17:03 • 2 min
Začali sa parlamentné voľby, prieskumy favorizujú opozíciu

Začali sa parlamentné voľby, prieskumy favorizujú opozíciu

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia Dánska začali dnes hlasovať v parlamentných voľbách, ktoré by sa podľa prieskumov mohli skončiť víťazstvom sociálnodemokratickej opozície. 
Lídri hlavných politických strán - premiér Lars Lökke Rasmussen a predsedníčka sociálnych demokratov Helle Thorningová-Schmidtová odštartovali volebný deň spoločnou prípravou raňajok v dánskej televízii. 
O udržanie pri moci sa bude usilovať premiér Rasmussen, ktorého Liberálna strana Dánska (Venstre) vládne od roku 2001 s podporou protiimigračne zameraných konzervatívcov. 
Podľa trojice prieskumov zverejnených deň pred voľbami však vládny "Modrý blok" pravého stredu zaostáva za opozičným stredoľavým "Červeným blokom". Opozícia by podľa nich mala v 179-člennom jednokomorovom parlamente získať najmenej 91 kresiel, zatiaľ čo Rasmussenov blok maximálne 84 kresiel.
Voľby by teda Dánsku mohli po desaťročí priniesť nielen zmenu vládnej garnitúry, ale aj prvú premiérku v histórii tejto krajiny. Mohla by sa ňou stať 44-ročná líderka sociálnych demokratov Helle Thorningová-Schmidtová (44). 
Oba súperiace bloky však budú očakávať volebné výsledky s napätím, keďže percentuálny rozdiel medzi nimi sa postupne zmenšoval. O podobe budúcej vlády môžu teda napokon rozhodnúť menšie strany svojím príklonom k jednému alebo druhému táboru. 
V predvolebnej kampani dominovali hlavne ekonomické problémy Dánska, ktoré v súčasnosti zažíva najhoršiu recesiu od druhej svetovej vojny.  
V volebným urnám môžu dnes pristúpiť zhruba štyri milióny dánskych voličov. O štyroch poslaneckých kreslách budú rozhodovať obyvatelia poloautonómneho Grónska a Faerských ostrovov. Volebné miestnosti sa uzavrú o 20.00 SELČ.

zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona