Začali s najväčším sťahovaním dedinčanov kvôli priehrade Tri rokliny

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:35 • 2 min
Začali s najväčším sťahovaním dedinčanov kvôli priehrade Tri rokliny

Začali s najväčším sťahovaním dedinčanov kvôli priehrade Tri rokliny

slovakia

left justify in out

img

Čína začala s najväčším programom presunu obyvateľov v súvislosti s priehradou Tri rokliny, uviedla dnes tlačová agentúra AP.
      Prvú skupinu 499 dedinčanov z centrálnej čínskej provincie Chu-pej presťahovali v stredu. Do konca septembra presunú celkovo 60.000 ľudí, ostatných do konca roka 2014.
      Do nových domovov sa má kvôli vodárenskému projektu, ktorý bude slúžiť Pekingu, presunúť až 330.000 ľudí. Mesto Tan-ťiang-kchou v provincii Chu-pej sa napokon ocitne v hĺbke 170 metrov pod vodou. Ľudí z tamojšieho okresu presťahovali ako prvých.
      "Prekvapilo ma, že nikto neplakal, keď odchádzali autobusy z našej dediny. Minulú noc sme cítili žiaľ, keď sa celá dedina spoločne zhromaždila v rodisku na poslednú večeru," povedal jeden z dedinčanov.
      Priehrada Tri rokliny za 23 miliárd dolárov (viac ako 17,8 miliárd eur) je najväčším hydroenergetickým projektom na svete. Svoje domovy musí opustiť 1,4 milióna ľudí, pretože ich dediny zaplaví 660 kilometrov dlhý vodný rezervoár.
      Vodnú nádrž vytvorila hrádza na strednom toku rieky Jang-c'-Ťiang, má zásobovať vodou mestá na suchom skúšanom severe, ako sú Peking a Tchien-ťin. Projekt dokončili v roku 2006.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies