Začala sa pilotná štúdia projektu, ktorý má zistiť zdravie Európanov

NETKY.SK • 15 November 2010, 12:40 • 2 min
Začala sa pilotná štúdia projektu, ktorý má zistiť zdravie Európanov

Začala sa pilotná štúdia projektu, ktorý má zistiť zdravie Európanov

slovakia

left justify in out

img

Zozbierať porovnateľné údaje vysokej kvality o zdraví dospelých Európanov je cieľom celoeurópskeho projektu EHES (Europe health examination survey). Na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedla Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie tunajšieho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Pilotná štúdia EHES, ktorá má pripraviť personál a otestovať metodiky, sa začala realizovať dnes.
"Dôvodom, prečo spraviť takúto európsku štúdiu rovnakou metodikou, je získanie spoľahlivých a porovnateľných údajov o indikátoroch zdravia so zameraním na chronické alebo tzv. civilizačné ochorenia," vysvetlila Avdičová zmysel EHES.
Na pilotnej štúdii má spolupracovať 13 krajín vrátane SR. U nás je jej koordinátorkou Avdičová. Na štúdiu si odborníci vybrali okres Banská Bystrica a dúfajú, že z pozvaných 250 ľudí vo veku 18 – 64 rokov sa na nej zúčastní aspoň 75 percent. Bude pozostávať z dotazníka, fyzikálneho vyšetrenia a vyšetrenia krvi. Každá krajina musí urobiť povinné vyšetrenia, pridať si však môže aj ďalšie. SR bude navyše sledovať stravovanie, pohybovú aktivitu a stres Slovákov. Spomínaný dotazník bude kódovaný a údaje spracujú anonymne. Respondenti sa o výsledkoch dozvedia prostredníctvom listu. Polovica štúdie bude financovaná z prostriedkov Európskej komisie a 50 percent si musí dofinancovať každá krajina sama. Odborníci absolvovali aj stretnutia, ktorých cieľom bolo pripraviť sa na vytvorenie národného manuálu a pilotnú štúdiu.
Výsledky štúdie za 13 krajín by mali byť spracované v rokoch 2011 – 2012. Potom sa pristúpi k plánovaniu národnej štúdie HES. V každej z 30 zapojených európskych krajín bude potrebné vyšetriť 4000 respondentov v rámci projektu EHES. Projekt v Európe bude koordinovať novovzniknuté referenčné centrum v Helsinkách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies