Začala sa dvojročná komplexná rekonštrukcia ČOV v L. Mikuláši

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:32 • 2 min
Začala sa dvojročná komplexná rekonštrukcia ČOV v L. Mikuláši

Začala sa dvojročná komplexná rekonštrukcia ČOV v L. Mikuláši

slovakia

left justify in out

Liptovská vodárenská spoločnosť (LVS) dnes popoludní slávnostne začala dlho očakávanú komplexnú rekonštrukciu a intenzifikáciu centrálnej veľkokapacitnej čistiarne odpadových vôd v Liptovskom Mikuláši. Na tento účel využije nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie (EÚ) vo výške takmer 20 miliónov eur.
"Táto ČOV funguje od roku 1974 iba s menšími opravami prakticky nepretržite až dodnes. Úplne pochopiteľne, je v dosť zlom technickom stave. Treba si uvedomiť, že pre celý región nezastupiteľné vodohospodárske dielo je v prevádzke už viac ako 35 rokov a taká dlhá doba sa na ňom musela zákonite podpísať," uviedol pre TASR riaditeľ LVS Martin Hlaváč.
Rozsiahle investície na úrovni približne 25 miliónov by podľa neho mali priniesť okrem modernizácie zariadení ČOV aj jej výrazné zvýšenie potenciálnej kapacity až na takmer 130.000 ekvivalentných obyvateľov. "Musíme a najmä chceme spĺňať čoraz prísnejšie parametre EÚ pri vypúšťaní odpadových vôd. Do Váhu a priehrady Liptovská Mara by tak mala prúdiť vyčistená voda v maximálne možnej miere," spresnil riaditeľ LVS.
"Počas nasledujúcich dvoch rokov postupne vymeníme celú technológiu ČOV, postavíme nové prevádzkové objekty a čo je nemenej podstatné, touto rekonštrukciou sa vyrieši zároveň aj pretrvávajúci problém sprievodného zápachu. Spomínaný približne dvojročný termín je zvládnuteľný a bude určite dodržaný," ubezpečil zástupca zhotoviteľa, bratislavskej spoločnosti Zipp, Juraj Hirner a zdôraznil záväzok zapojiť do realizácie projektu miestnych subdodávateľov.    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies