Začala sa 10. konferencia OSN o biodiverzite

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:59 • 2 min
Začala sa 10. konferencia OSN o biodiverzite

Začala sa 10. konferencia OSN o biodiverzite

slovakia

left justify in out

Za účasti delegátov zo 193 krajín sveta sa dnes v japonskom meste Nagoja začala konferencia OSN, ktorej cieľom je zabezpečiť prežitie rôznych druhov a ekosystémov ohrozených znečisťovaním životného prostredia, ťažbou a zasahovaním do životného priestoru.
      Očakáva sa však, že podobne ako momentálne stagnujúce rozhovory o klimatickej zmene sa na dvojtýždňovom, v poradí desiatom rokovaní zmluvných strán Dohovoru OSN o biologickej diverzite (CBD) ukážu rozdiely medzi bohatými a chudobnými krajinami ohľadom toho, aké kroky treba prijať.
      Organizátori konferencie si kladú za cieľ doviesť delegátov k tomu, aby prijali 20 reálnych cieľov na rok 2020.
      Dohovor o biologickej diverzite, ktorý sa zrodil v roku 1992 na Summite Zeme v Riu de Janeiro spolu s konvenciou OSN o klimatickej zmene, má tri hlavné ciele: zachovanie biodiverzity, využívanie biodiverzity udržateľným spôsobom a nestranné a spravodlivé výhod vyplývajúcich so zdieľania genetických zdrojov.
      V roku 2002 sa účastnícke štáty zaviazali "významne" znížiť rýchlosť úbytku biodiverzity do roku 2010 pre zmiernenie chudoby, ale tento cieľ sa nepodarilo dosiahnuť.
      "Svet od Nagoje očakáva dohody, ktoré zastavia ďalší dramatický úbytok rôznorodosti života a pokračujúcu eróziu jeho podporných systémov," povedal Jim Leape, generálny riaditeľ Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies