Začal sa týždeň smútočných obradov za Otta von Habsburga

NETKY.SK • 12 Júl 2011, 11:00 • 2 min
Začal sa týždeň smútočných obradov za Otta von Habsburga

Začal sa týždeň smútočných obradov za Otta von Habsburga

slovakia

left justify in out

img

Zádušnou omšou v bavorskom Mníchove sa začal dnes týždeň smútočných obradov za zosnulého Otta von Habsburga, ktorého pochovajú v sobotu vo Viedni.
      Omšu celebroval mníchovský arcibiskup kardinál Reinhard Marx za účasti popredných predstaviteľov nemeckého náboženského a politického života.
      Rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého, zabalenú v žlto-čiernych farbách habsburskej dynastie, vyniesli z kostola za zvuku čestných delostreleckých sálv. Veľká časť zhromaždeného davu sa potom pridala k spevu niekdajšej hymny rakúsko-uhorskej monarchie.
      Zádušné modlitby prečítal hlavný židovský rabín v Mníchove Steven Langnas; pápež Benedikt XVI. tlmočil na diaľku svoju úprimnú sústrasť.
      Truhlu teraz prevezú do rakúskeho pútnického miesta Mariazell, kde bude vystavená k verejnej úcte. Nebožtíka v sobotu uložia do cisárskej krypty v rakúskej metropole Viedeň, kde je pochovaná väčšina príslušníkov habsburského rodu. Srdce zosnulého by mali uložiť v starobylom Benediktínskom opátstve v maďarskej Pannonhalme.
      Otto von Habsburg, najstarší syn posledného rakúskeho cisára a posledného uhorského kráľa Karola I. (IV.), zomrel 4. júla vo svojom dome v Bavorsku vo veku 98 rokov. Dlhé roky stál na čele habsbursko-lotrinskej dynastie, bol čestným prezidentom Paneurópskej únie a poslancom Európskeho parlamentu za bavorskú Kresťansko-sociálnu úniu (CSU). Stal sa známym aj ako publicista, novinár a spisovateľ.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies