Začal sa proces s Lukašenkovým politickým odporcom Sannikavom

NETKY.SK • 27 Apríl 2011, 11:55 • 2 min
Začal sa proces s Lukašenkovým politickým odporcom Sannikavom

Začal sa proces s Lukašenkovým politickým odporcom Sannikavom

slovakia

left justify in out

img

Andrej Sannikav, jeden z hlavných politických odporcov bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, sa dnes postavil pred súd pre obvinenie súvisiace s vlaňajšími decembrovými demonštráciami proti jeho znovuzvoleniu.
      Bývalý námestník ministra zahraničných vecí a spoluzakladateľ skupiny Charta 97 obhajujúcej ľudské práva môže dostať 15 rokov väzenia, ak ho odsúdia za organizovanie masových nepokojov.
      Sannikav si na začiatku súdneho procesu vypočul obvinenie proti svojej osobe. V súdnej sieni sedel zavretý v kovovej klietke so štyrmi policajtmi.
      Sannikav (57) bol jedným zo siedmich prezidentských kandidátov, ktorých zatkli 19. decembra v bieloruskom hlavnom meste Minsk počas masového zhromaždenia proti znovuzvoleniu Lukašenka. V ten deň totiž vyhral prezidentské voľby a čakalo ho štvrté funkčné obdobie.
      Niekoľko zo zatknutých Lukašenkových súperov bolo do začatia súdneho procesu prepustených na slobodu, ale Sannikav a dvaja ďalší prezidentskí kandidáti sú stále držaní vo väzbe.
      Dnes už skôr odsúdili Sannikavovho blízkeho spolupracovníka Dmitrija Bondarenka na dva roky väzenia za organizovanie akcií, ktoré "narušovali verejný poriadok". Oznámila to organizácia na ochranu ľudských práv Vesna 96. Bondarenka, ktorý pomáhal organizovať Sannikavovu volebnú kampaň, takisto zatkli na decembrovom masovom zhromaždení.
      Policajné zásahy na demonštrácii v Minsku, keď boli zadržané stovky opozičných aktivistov a disidentov, odsúdili organizácie na ochranu ľudských práv a vlády západných štátov.
      Predstavitelia bieloruskej opozície tvrdia, že znovuzvolenie Lukašenka, ktorý je v bývalej sovietskej republike pri moci od roku 1994, bolo zmanipulované. Aj podľa západných pozorovateľov takisto uviedli, že prezidentské voľby mali vážne nedostatky.
      Vodca Charty 97 je najvyššie postaveným protilukašenkovským aktivistom, ktorého postavili pred súd pre obvinenia súvisiace s decembrovým protestným zhromaždením. Sedem ďalších aktivistov, ktorých súdili už skôr, dostalo tresty odňatia slobody od dvoch do štyroch rokov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies