Začal sa 16. ročník Študentskej kvapky krvi

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:55 • 2 min
Začal sa 16. ročník Študentskej kvapky krvi

Začal sa 16. ročník Študentskej kvapky krvi

slovakia

left justify in out

Ani tento rok Slovenský Červený kríž (SČK) nepreruší tradíciu Študentskej kvapky krvi. Táto celoslovenská kampaň, ktorá tento rok vstupuje do svojho 16. ročníka, sa začína práve dnes. "Každý rok sa do nej zapája čoraz viac mladých ľudí, čo nás, samozrejme, veľmi teší," uviedla na tlačovej konferencii v Bratislave prezidentka SČK Helena Kobzová. Tohtoročná kampaň sa nesie v znamení hesla "Nová krv pre svet".
Cieľom kampane je primäť mladých ľudí, aby chodili darovať krv opakovane, čím sa zabezpečí jej dostatok v slovenskom zdravotníctve. "Študentská kvapka krvi je jedna z najvýznamnejších akcií. Krv je totiž nenahraditeľná tekutina, ktorá sa nedá žiadnou chemickou cestou vyrobiť," skonštatovala Renáta Dundová, riaditeľka Národnej transfúznej služby (NTS) SR.
Podľa Dundovej sú totiž práve mladí ľudia pre darcovstvo krvi najväčším potenciálom. Svedčia o tom aj štatistiky z minulých rokov. Kým v roku 2005 mala Študentská kvapka krvi takmer 6000 darcov, v minulom roku to už bolo približne 15.500. "S potešením konštatujeme, že narastá vo veľkej miere počet prvodarcov. Aj o to nám ide, pretože veľká časť z týchto mladých ľudí, ktorí počas kampane darujú krv po prvý raz, sa rozhodnú darovať krv opakovane," dodala Kobzová.
Mobilná odberová jednotka krvi dnes zavítala aj do Strednej odbornej školy obchodu a služieb Samuela Jurkoviča v Bratislave. Podľa riaditeľky školy Tatiany Mokošovej do Študentskej kvapky krvi sa zapojili už po 10. raz. "Predtým sme chodili darovať krv priamo na transfúznu stanicu, ale keďže nám tam sem-tam nejaký ten študent odpadol, tak sme vyvinuli iniciatívu a dohodli sme sa, že prenosná transfúzna jednotka príde k nám," uviedla pre TASR.
Takýto spôsob sa škole veľmi osvedčil, keďže pri odberoch sa stretnú študenti aj s pedagógmi a navzájom sa podporujú. "Škola organizuje aj Valentínsku kvapku krvi. Máme zhruba 158 študentov vo veku 18 rokov, polovica sa prihlási na niektorú z týchto akcií, no sme radi, keď takých 30 až 50 žiakov prejde výberom a môže krv darovať," dodala Mokošová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies