Za zmluvu Bratislavskej teplárenskej spoločnosti z čias Dzurindovej vlády budeme musieť zaplatiť 30 miliónov!

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 10:20 • 2 min
Za zmluvu Bratislavskej teplárenskej spoločnosti z čias Dzurindovej vlády budeme musieť zaplatiť 30 miliónov!

BRATISLAVA - Zmluva z obdobia prvej Dzurindovej vlády ohrozuje fungovanie Bratislavskej teplárenskej spoločnosti. Súd totiž už čoskoro má vyniesť verdikt v jedenásťročnom spore s firmou Paroplyn Holdings Limited so sídlom na Cypre, uvádza denník Pravda.

slovakia

left justify in out

Kto je skutočným vlastníkom firmy so sídlom v daňovom raji, nie je jasné. Podľa aktuálnych indícií hrozí, že tepláreň bude musieť zaplatiť odškodné vo výške približne 30 miliónov eur. "Na základe zmluvy sme museli platiť bratislavskému paroplynu aj za neodobrané teplo a tak znižovať svoj zisk," priblížila podstatu zmluvy hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková a dodala, že na zaplatenie prípadného odškodnenia firma nemá peniaze.

 

Fond národného majetku ako jediný majiteľ teplárne sa do zverejnenia rozsudku k prípadu nechce vyjadrovať. Dôvodom na vysoké odškodnenie je to, že v zmluve medzi bratislavskými teplármi bola klauzula o povinnosti odobrať také množstvo tepla, ktoré bratislavskí teplári neboli schopní rozviesť medzi odberateľov. Bolo teda isté, že pokutu za neodobratie budú musieť zaplatiť v každom prípade.

 

Bratislavskí teplári proti zmluve protestovali od podpisu. Dzurindova vláda mala možnosť zmluvu medzi teplárňou a Paroplynovým cyklom zrušiť či zmeniť ešte pred privatizáciou Paroplynového cyklu v roku 2014 finančnou skupinou Penta. Nestalo sa tak a finančníci trvali na dodržaní zmluvy o odbere tepla a nechceli ju ani upraviť.

 

Zmluva medzi teplárňou a Paroplynovým cyklom prestala platiť od 1. januára 2014, pripomenul denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies