Za zhanobenie múzea Auschwitz-Birkenau odsúdili dvoch protestujúcich

NETKY.SK • 18 Január 2018, 06:57 • 2 min
Za zhanobenie múzea Auschwitz-Birkenau odsúdili dvoch protestujúcich

VARŠAVA - Dvoch mužov obžalovaných zo zhanobenia múzea v niekdajšom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau poslala poľská justícia v stredu na 18, respektíve 14 mesiacov za mreže.

slovakia

left justify in out

Obvodný súd v Osvienčime uznal Adama B. a Mykytu V. zo spomínaného trestného činu, ktorého sa dopustili ako lídri 11-člennej skupiny Poliakov, Bielorusov a Nemcov vlani v marci.

 

Pred vstupnou bránou do tábora s nápisom Arbeit macht frei sa vtedy vyzliekli do naha a pokúsili sa spútať reťazami. Navyše sa pokúsili vyvesiť transparent s nápisom Love a brutálne zabili ovcu. Svoju akciu dodatočne prezentovali ako protivojnový umelecký protest.

 

Obaja hlavní obžalovaní nesmú popri vysokej pokute, ktorú musia zaplatiť podobne ako všetci ostávajúci členovia skupiny, po desať rokov vlastniť žiadne zviera.

 

Riaditeľ tamojšieho múzea Piotr Cyvinski konštatoval, že iný rozsudok ani neočakával. Odsúdení sa podľa neho pokúsili využiť dejisko tragédie "na šírenie akýchsi hmlistých ideí, pričom ranili milióny tých, ktorých blízki tu našli násilnú smrť".

 

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, hlavný obžalovaný avizoval odvolanie a naznačil, že ak poputuje do väzenia, bude tam jeho umelecký protest pokračovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona