Za záchranu života ocenili ôsmich policajtov

NETKY.SK • 24 November 2016, 12:42 • 2 min
Za záchranu života ocenili ôsmich policajtov

TATRANSKÁ ŠTRBA – Prezídium Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Slovenska dnes udelilo ocenenie ôsmim príslušníkom obecnej a mestskej polície na Slovensku za záchranu ľudského života.

slovakia

left justify in out

Tie putovali policajtom do Bratislavského, Trenčianskeho a Trnavského kraja. Stalo sa tak počas snemu združenia, ktorý sa dnes koná v Tatranskej Štrbe. „Už niekoľko rokov po sebe oceňujeme našich policajtov, ktorí pri výkone svojho povolania zachránili ľudské životy. Policajtov má dosť veľa ľudí v očiach ako tých, ktorí zakladajú 'papuče', pokutujú, napomínajú ľudí. O takýchto veciach však málokto vie a ľudia sa o tom dozvedia len vtedy, keď o tom informujeme my,“ povedal dnes pre médiá prezident združenia Ján Andrejko.

 

Prvým oceneným bol dnes Peter Bella zo Stanice jazdeckej polície a kynológie Mestskej polície v Bratislave. Prezídium ocenilo za záchranu ľudského života aj Vladimíra Ďurišku a Ľuboša Borzu, členov mestskej polície v bratislavskej Dúbravke a tiež príslušníka obecnej polície v Bernolákove Adama Šipoša. V rámci Trenčianskeho kraja boli ocenení mestskí policajti v Trenčíne, a to Miroslav Baláž a Zdenko Čakloš. Na záchrane života dievčaťa v Hlohovci v Trnavskom kraji sa v júni tohto roku podieľala hliadka tamojšej mestskej polície v zložení Patrik Krajčovič a Erik Juriš, ktorých dnes združenie tiež ocenilo.

 

Oceneniami chce združenie poukázať aj na to, že policajti sú tu na to, aby pomáhali ľuďom. „Nenaháňame tých, ktorí sú slušní, čestní a poctiví, ale tých, ktorých máme naháňať a ktorí porušujú zákon a tým ostatným strpčujú život,“ uviedol ďalej Andrejko. „Keď však napríklad riešime sto ľudí v blokovom konaní za porušenie zákona, tak minimálne 50 percent nám určite nebude ďakovať, možno v jednom či dvoch prípadoch si niekto uzná, že si to zaslúžil. Ale ak niekomu pomôžeme, tak možno jeden z tých sto prípadov sa poďakuje, pretože si povedia, že je to naša práca a že na to sme tu,“ dodal.

 

V súčasnosti trápi mestských policajtov podľa Andrejku najviac sociálne zabezpečenie, s ktorým sa podľa jeho slov boria už niekoľko rokov. „Všetky ostatné ozbrojené zložky majú v zákone o sociálnom zabezpečení iné postavenie ako mestská polícia,“ uviedol. Ako príklad z praxe uviedol prípad policajta, ktorý vonku na ulici v teréne pracuje už 24 rokov. „Ostatné ozbrojené zložky po troch či štyroch rokoch odchádzajú do kancelárie, títo ľudia v minulosti po pätnástich rokoch odišli do dôchodku, čo sa zmenilo na dvadsať rokov. Navrhujeme, aby tieto zložky odchádzali do dôchodku najskôr v 55 rokoch po 25 rokoch odslúžených, prípadne tridsiatich, pretože aj štát takto prichádza o ľudí, ktorých si vyškolil,“ vysvetlil. Mrzí ho, že pre mestských policajtov neplatia v tomto smere rovnaké pravidlá ako pre štátne zložky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies