Za vznikom požiaru pod Tatrami môže byť zlyhanie ľudského faktora

NETKY.SK • 5 November 2015, 15:18 • 2 min
Za vznikom požiaru pod Tatrami môže byť zlyhanie ľudského faktora

STARÁ ĽUBOVŇA – Podľa generálneho riaditeľa Vojenských lesov a majetkov SR Jána Juricu je za vznikom požiaru pod vrchom Ihla neďaleko obce Ihľany v Kežmarskom okrese pravdepodobne zlyhanie ľudského faktora, výsledky vyšetrovania však zatiaľ nie sú známe.

slovakia

left justify in out

„Vo vojenských lesoch, hlavne pre to, že spracúvame kalamitu už desať rokov, je zákaz páliť haluzinu a zvyšky po ťažbe, žiaľ, susedné subjekty to nedodržiavajú, a pravdepodobne takto tento požiar vznikol,“ skonštatoval Jurica. Požiar sa podľa neho následne rozšíril na pozemky vojenských lesov, pričom zhorel celý mladý les, ktorý bol obnovený po kalamite v roku 2004. Požiar zničil podľa Juricu dvesto hektárov lesa a úplne zničil mladý lesný porast s výmerou 100 hektárov.


Škoda zatiaľ finančne vyčíslená nebola, podľa generálneho riaditeľa vojenských lesov a majetkov však išlo prevažne o mladé porasty vo veku do 20 rokov, zhorel však aj starý lesný porast vo veku 80 až 100 rokov. „Po vyšetrovaní budeme musieť určite podať aj podnet na začatie trestného stíhania, a následne, keď bude vyšetrený vinník, žiadať náhradu škody,“ uviedol k prípadu minister obrany Martin Glváč, ktorý sa bol dnes oboznámiť so situáciou vo vojenských lesoch pri Kežmarku. Podľa neho i Juricu pôjde o nemalé finančné prostriedky, ktoré sa budú pohybovať v státisícoch.


Požiar v lokalite pod vrchom Ihla bol nahlásený v utorok 3. novembra v popoludňajších hodinách. „V súčasnosti ešte na požiarisku stále zasahujú vrtuľníky ministerstva vnútra a aj hasiči. V stredu s hasením celý deň pomáhali aj dva naše vojenské vrtuľníky. Situácia je momentálne pod kontrolou, je však potrebné urobiť opatrenia, aby sa požiar v nasledujúcich dňoch opäť neobnovil," povedal šéf rezortu obrany. Podľa Juricu sú hranice ohnísk požiariska stále monitorované. „Vo vnútri sú však pne a suché drevo, ktoré ešte stále horí,“ dodal Jurica. To, kedy sa podarí požiar kompletne uhasiť, záleží podľa jeho slov od toho, aký bude smer vetra, ktorý ohniská znovu rozdúchava. „Tým, že je to vo vnútri požiariska, už sa to len lokálne hasí a požiar sa udržiava v takom stave, aby nedošlo znova k jeho obnoveniu,“ dodal. Aktuálne na mieste podľa jeho slov zasahuje 130 hasičov.


S požiarom v uplynulých dňoch bojovali hasiči z Kežmarku, Popradu, Starej Ľubovne, Ľubotína, Spišskej Novej Vsi, Bardejova, Vysokých Tatier, zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, z Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí VÝCHOD, STRED a ZÁPAD a dobrovoľní hasiči z obcí Spišská Belá, Podolínec, Nižné Ružbachy, Hniezdne, Nová Ľubovňa, Malý Slavkov, Slovenská Ves, Stráne pod Tatrami, Vrbov a Plaveč.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona