Za vybrzďovanie do väzenia: český vodič ním zavinil smrť dojčaťa v druhom aute

NETKY.SK • 15 November 2017, 17:19 • 2 min
Za vybrzďovanie do väzenia: český vodič ním zavinil smrť dojčaťa v druhom aute

PRAHA - Na deväť rokov do väzenia odsúdili vodiča, ktorý v decembri 2016 vybrzďovaním spôsobil na diaľnici v Česku smrteľnú nehodu.

slovakia

left justify in out

V havarovanom aute, ktoré nútil zastaviť, vtedy zomrelo osemmesačné dojča. Muž tiež musí zaplatiť odškodné vo výške 1,4 milióna českých korún (asi 55 000 eur).

 

Odsúdený 36-ročný Martin K. nebezpečne vybrzďoval aj ďalšie auto, čo krajský súd v Prahe kvalifikoval ako všeobecné ohrozenie.

Sudca konštatoval, že súd mal k dispozícii dostatok dôkazov o vine obžalovaného, jeho konanie má totiž súd zachytené na zázname. "Poškodeného opakovane riskantne vybrzdil a donútil zastaviť, hoci na to nemal dôvod," uviedol. Jediné logické vysvetlenie tohto konania podľa sudcu bolo, že obžalovaný chcel vodiča vytrestať. "Pritom musel byť oboznámený s tým, že ak zastaví premávku v ľavom, rýchlom pruhu, môže ostatných vodičov vystaviť riziku ťažkého zranenia či smrti," doplnil.

 

Následkom konania obvineného bola smrť malého dieťaťa a vážne zranenia jeho rodičov. V ohrození sa však ocitli aj ďalší ľudia na diaľnici, uviedol portál iDNES.cz.

 

"Išlo o úmyselný, kriminálny čin, a nie o dopravnú nehodu. Vybrzdenie je veľmi nebezpečný jav," zdôraznil sudca a dodal, že trest v dolnej polovici sadzby je primeraný. Advokát obžalovaného Petr Novotný popieral, že by išlo o vybrzdenie. Obžalovaný ešte pri vypočúvaní povedal: "Urobil som zlé rozhodnutie, rozhodol som sa ho 'podísť´ sprava." Chcel vraj len druhého vodiča donútiť zájsť do odstavného pruhu a vyriešiť s ním to, že ho predtým "preblikával". Proti rozsudku sa chce odvolať.

 

Tragédia sa stala popoludní 28. decembra 2016 pri stredočeskom mestečku Brodce na 32. kilometri diaľnice D10 v smere z Prahy na Turnov a Liberec. Obžalovaný tam podľa verdiktu v ľavom pruhu šliapol na brzdu svojho staršieho BMW kombi a donútil zastaviť Škodu Octavia, ktorá išla za ním. Následky nebezpečného brzdenia na frekventovanej ceste boli tragické: vodič audi, ktoré išlo v rovnakom pruhu za octaviou, nedokázal včas zastaviť a odzadu do zablokovanej škodovky vrazil. Škodovka skončila vo zvodidlách a pri náraze utrpelo smrteľné zranenia osemmesačné dieťa. Vážne boli zranení rodičia, ktorí majú psychickú traumu dodnes. Ľahko sa zranil aj vodič audi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies