Za výborné splnenie úloh v afgánskej operácii ISAF ocenili 283 vojakov

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 14:52 • 2 min
Za výborné splnenie úloh v afgánskej operácii ISAF ocenili 283 vojakov

MARTIN - Za výborné splnenie úloh v operácii ISAF v Afganistane dnes na pôde 11. mechanizovaného práporu v Martine ocenili 283 vojakov Ozbrojených síl (OS) SR.

slovakia

left justify in out

Veliteľ Pozemných síl OS SR Ondřej Novosad pripomenul, že v decembri 2013 zahynuli pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule kapitán Edmund Makovník a rotmajster Patrik Fraštia. „Je to vždy smutné, keď náš kolega vojak padne. Viete, že v prípade našich kolegov, kapitána Makovníka a rotmajstra Fraštiu, to pulzovalo celým Slovenskom. Rozlúčili sme sa s nimi a bolo treba aj túto skutočnosť spomenúť pri dnešnom nástupe. Na druhej strane som veľmi rád, že sme mohli náš kontingent 283 vojakov privítať doma po splnení operačných úloh v plnom zdraví. Bohužiaľ, bez týchto dvoch,“ povedal Novosad.
     

Zdôraznil, že napriek smutným osudovým okamihom kolegov to našimi vojakmi neotriaslo. „Naďalej odhodlane plnili operačnú úlohu, ktorá im bola zverená na jednotlivých postoch. A skutočne sú hodnotení iba v superlatívoch. Vynikajúcu prácu preukazovali na jednotlivých veliteľstvách v operácii ISAF a rôznych poradenských tímoch. Či už pre špeciálne a policajné jednotky, pre jednotky rýchleho nasadenia, alebo pri ochrane a obrane hlavného tábora v Kandaháre. A nesmiem zabudnúť na kolegov, ktorí tvorili takzvaný národný podporný prvok. Ten má za úlohu postarať sa o všetkých, ktorí sú v Afganistane,“ skonštatoval veliteľ Pozemných síl OS SR.
     

V operácii ISAF v Afganistane podľa neho vystriedali ocenených vojakov v uplynulých týždňoch ich kolegovia. „Ďalší kontingent budeme pripravovať v decembri. Treba ale povedať, že charakter misie v Afganistane sa mení na podporný, kde aj počet operačných jednotiek bude výrazne nižší,“ dodal Novosad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies