Za vrcholom epidémie? Po Taliansku hlási pokles mŕtvych aj Španielsko

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 13:55 • 2 min
Za vrcholom epidémie? Po Taliansku hlási pokles mŕtvych aj Španielsko

V Španielsku registrujú 12 418 mŕtvych. Za posledných 24 hodín vzrástol počet obetí nákazy novým koronavírusom o 674 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Úrady upozorňujú, že je to výrazný pokles v porovnaní so sobotou, kedy bolo hlásených 809 obetí. Rapídny úbytok mŕtvych hlásilo cez víkend aj Taliansko.

 

Španielsko

V nedeľu bolo v Španielsku evidovaných 6023 nových prípadov nákazy, čo predstavuje päťpercentný nárast oproti sobote. Podľa denníka El País sa jedná o najmenší percentuálny prírastok od začiatku "koronakrízy" v krajine.

 

Celkový počet nakazených v Španielsku v nedeľu vzrástol na 130 759 zo sobotňajších 124 736. Na nemocničnú starostlivosť je v súčasnosti odkázaných 59-tisíc ľudí.

 

Vláda premiéra Pedra Sáncheza v sobotu rozhodla o predĺžení núdzového stavu o ďalšie dva týždne. Reštriktívne opatrenia mali pôvodne platiť do Veľkej noci, teraz potrvajú najmenej do 26. apríla.

 

 

Taliansko
Zhruba mesiac a pol, po diagnóze u prvého pacienta, vrcholí podľa expertov šírenia nového typu koronavírus v Taliansku.

 

Počas soboty krajina zaznamenala najmenej mŕtvych za posledné dva týždne. Za 24 hodín v krajine na chorobu covid-19 zomrelo 681 ľudí. Celkový počet obetí vzrástol na 15.362 a nakazených na 124.632.

 

Taliansko má pripravený päťbodový plán potom, čo sa zmiernia opatrenia prijaté 10. marca v boji proti nákaze koronavírusom Sars-CoV-2, uviedol pre nedeľné vydanie denníka La Repubblica minister zdravotníctva Roberto Sperazna.

 

Opatrenia majú skončiť 13. apríla a médiá píšu, že potom by sa mal rozbehnúť priemysel. "Nebudeme môcť povedať za jediný deň: je po všetkom," povedal Speranza. Podmienky by sa mali nastaviť tak, aby, ako sa vytvorí vakcína, sa ľudia naučili žiť s vírusom.

 

Kabinet má v pláne zachovať pravidlá pre sociálne kontakty. Chce masívne testovať, vytvoriť viac príležitostí pre to, aby sa nakazený liečil radšej doma ako v nemocnici. Plánuje tiež zvýšiť počet lôžok na oddeleniach špecializujúca sa na pľúcne choroby covid-19, ktorú nový typ koronavírusu spôsobuje.

 

Nemecko a USA
Naopak kulmináciu nákazy očakávajú v týchto dňoch v Nemecku, ktoré aktuálne hlási vyše 91-tisíc nakazených.

 

Naopak rapídny nárast chorých i mŕtvych hlásia Spojené štáty. Len štát New York zaznamenal počas soboty 630 ďalších úmrtí na chorobu covid-19 a cez 10.800 novo nakazených koronavírusom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona