Za vraždu matky ho poslali do väzenia na 23 rokov

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 14:39 • 2 min
Za vraždu matky ho poslali do väzenia na 23 rokov

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody na 23 rokov v ústave s najprísnejším stupňom stráženia potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Slavomíra Hlivára z Dačovho Lomu v okrese Veľký Krtíš za vraždu 58-ročnej matky Anny a ďalšie trestné činy. Súd nevyhovel obžalovanému, ktorý tvrdí, že je nevinný a neexistuje žiaden priamy dôkaz o tom, že spáchal vraždu a ďalšie skutky.

slovakia

left justify in out

Podľa obžaloby 34-ročný Slavomír zastrelil matku 6. decembra 2013 medzi 11. a 15. hodinou v rodinnom dome v Dačovom Lome. Zasiahol ju dvoma výstrelmi z otcovej guľobrokovej poľovníckej pušky a matka na mieste podľahla poraneniam hlavy. Po streľbe prehľadal dom a zobral niektoré matkine a otcove veci, vrátane ich dokladov, prehrávače a iné. Zobral i vražednú pušku a náboje do nej. Potom si vzal matkine auto VW Polo a šiel ku kamarátovi do Senohradu, kde ho večer v spoločnosti drogovo závislých kamarátov zadržali kukláči.

 

Obžalovaný využil svoje právo a na súde odmietol vypovedať. Senát nemohol prezentovať ani jeho výpovede z prípravného konania, pretože Slavomír nevypovedal ani pred vyšetrovateľom. Na súde iba vyhlásil, že je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby. A dodal: „Nebol by som schopný ublížiť matke, ktorú som miloval.“ Preto sa motív vraždy nezistil. Slavomír poslal z väzby list otcovi, krstnému otcovi a bratovi, v ktorom sa im ospravedlňuje za vzniknuté problémy, ale k vražde a ostatným skutkom sa nepriznáva. Tvrdí, že matka mu bola všetkým.

 

Jeho starší brat Miroslav bol v tom čase vo Zvolene a otec vo Veľkom Krtíši nakupoval veci potrebné na zabíjačku, ktorú chystali na druhý deň. Nebohú našiel manžel Ján a ten okolo 17. hodiny telefonicky oznámil Miroslavovi, že „už nemáme mamu“ a aby sa ponáhľal domov. Otec na súd nemohol prísť vypovedať ako svedok, pretože podľa lekárov jeho zdravotný stav to nedovoľuje. Čítala sa jeho výpoveď pred vyšetrovateľom, v ktorej syna označil za šikovného a nie zlého človeka, kým nezačal brať to „svinstvo“, teda drogy. Podľa otca mala matka so Slavomírom dobrý vzťah.

 

Obhajca požadoval oslobodenie klienta spod obžaloby, pretože sa nenašiel ani jeden priamy dôkaz o jeho vine či už ide o vraždu, ale aj následnú krádež, nedovolené ozbrojovanie a marenie výkonu úradného rozhodnutia. Slavomírovi priťažilo, že v minulosti bol päťkrát súdne trestaný. Súd Slavomíra odsúdil aj na protidrogové liečenie ambulantnou formou a na dvojročný zákaz šoférovania. Uložil mu i ochranný dohľad a povinnosť nahradiť otcovi škodu vrátane pohrebných trov v sume viac ako 1 200 eur.

 

Odvolací senát dal možnosť Slavomírovi vypovedať, ale ten opäť využil svoje právo a k prípadu nepovedal nič. Odvolací súd tiež doplnil dokazovanie o výsluch znalkyne na povýstrelové stopy. Slavomír totiž najprv tvrdil, že v rodičovskom dome v ten deň vôbec nebol, neskôr uviedol, že tam prišiel až po vražde. Tá však bola spáchaná medzi 11. a 15. hodinou a podľa znalkyne povýstrelové splodiny sa mohli rozplynúť najneskôr do jednej hodiny. Na jeho odeve sa povýstrelové stopy našli, na rozdiel od Slavomírovho otca, ktorý prišiel do domu okolo 17. hodiny a na ňom sa povýstrelové stopy nenašli.

 

Krajský súd zamietol Slavomírovo odvolanie a prvostupňový rozsudok označil za zákonný a správny. Vyhovel odvolaniu otca, aby dostal späť vražednú zbraň a mohol ju predať. Prišiel o zbrojný pas a peniaze za predanú pušku mu pomôžu v slabšej finančnej situácii. Súd vyhovel aj Slavomírovmu staršiemu bratovi a priznal mu za smrť matky odškodné 30-tisíc eur.

 

Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné a predseda senátu hneď aj nariadil výkon trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies