Za vraždu krupierky dostal namiesto 24 rokov 21 a pol!

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 14:59 • 2 min
Za vraždu krupierky dostal namiesto 24 rokov 21 a pol!

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody 21 a pol roka v kauze lúpežného prepadnutia herne v Lučenci a následnej vraždy 22-ročnej krupierky vymeral dnes v obnovenom hlavnom pojednávaní senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre odsúdeného Róberta Ďurinu z Kotmanovej. Verdikt je právoplatný, pretože prokurátor ani 37-ročný Ďurina sa neodvolali. Pôvodne Ďurinu odsúdili na 24 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení.

slovakia

left justify in out

Nové konanie sa uskutočnilo v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej tzv. asperačnej zásady. Predseda senátu uviedol, že nové konanie sa zaoberalo iba výškou trestu v sadzbe od 20 do 25 rokov. Súd Ďurinovi tentoraz uložil trest 21 rokov a šesť mesiacov. Zohľadnil poľahčujúcu okolnosť, že do vraždy viedol bezúhonný život. Priťažilo mu, že spáchal lúpež a následne vraždu. 

 

Ďurina v auguste 2007 prepadol herňu v Lučenci s úmyslom získať peniaze na vyrovnanie dlhov. Krupierku Katarínu Števčokovú paralyzoval slzným plynom, údermi do tváre a škrtením. Oči jej zakryl páskou a z trezoru ukradol viac ako 7 700 eur (230 tisíc korún). Ženu následne naložil do požičaného auta, vyviezol na poľnú cestu medzi obcami Tomášovce a Halič a dva razy ju bodol do krku. Telo dievčaťa potom nechal ležať v kríkoch. Brutálnou vraždou chcel zakryť lúpež. 

 

Bývalý predavač motoriek pôvodne tvrdil, že je nevinný. Priznal, že na mieste činu v herni bol, hoci v prípravnom konaní túto možnosť zásadne odmietol. Matke nebohej krupierky povedal, že mu je ľúto, čo sa stalo a vyslovil jej sústrasť. Dodal, že jej dcéru nezavraždil, nemal na to dôvod. Matka po vyhlásení rozsudku povedala, že mal dostať doživotie podľa zásady „život za život“. Neskôr sa k činu priznal a oľutoval ho. V prípade, že by tak bol urobil skôr, bola by to významná poľahčujúca okolnosť, ktorá by mala vplyv na výšku trestu. Podľa rozsudku je obžalovaný povinný matke zavraždenej nahradiť škodu 5 045 eur (152 tisíc korún) a majiteľovi herne 7 999 eur (241 tisíc korún). 
Za spolupáchateľstvo pri lúpeži potrestali súdy Ďurinovu priateľku Janu Šustekovú z Poltára odňatím slobody na päť rokov nepodmienečne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies