Za vraždu holandského odbojára budú súdiť 92-ročného bývalého člena SS

NETKY.SK • 2 September 2013, 10:18 • 2 min
Za vraždu holandského odbojára budú súdiť 92-ročného bývalého člena SS

BERLÍN - Bývalého člena Zbraní SS, 92-ročného Sierta Bruinsa dnes začnú súdiť v neprítomnosti v nemeckom Hagene pre obvinenie z vraždy člena holandského odboja, ktorej sa mal dopustiť v roku 1944. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bruins, ktorý sa narodil v Holandsku, bol v tejto krajine odsúdený už v roku 1949 za vraždu v meste Appingedam. Nemohol byť ale potrestaný, pretože trval na tom, že má nemecké občianstvo a nemôže byť do Holandska vydaný. Rady bývalých nacistických vojakov rednú, preto sa aj súdy za vojnové zločiny z obdobia druhej svetovej vojny stávajú stále zriedkavejšie. Podľa niektorých ľudí môže byť súdny proces s Bruinsom posledný. Minulý rok zomrel 91-ročný John Demjanjuk len desať mesiacov po tom, ako ho dodatočne odsúdili za 28.000 vrážd v rámci holokaustu.

Bruins sa údajne dobrovoľne prihlásil k službe v Zbraniach SS, vojenskom krídle nemeckej nacistickej strany NSDAP. Potom prešiel k nemeckej pohraničnej polícii a bol jedným z dvoch mužov, ktorí 22. septembra 1944 zastrelili Alderta Klaasa Dijkemu, člena holandského odbojového hnutia.

V roku 1980 ho v Nemecku dodatočne odsúdili na sedem rokov väzenia za dvojnásobnú vraždu židovských bratov, keď sa podarilo zistiť, že si zmenil meno a podnikal ako dodávateľ oplotenia. Nemecká prokuratúra vysvetlila neskoré rozhodnutie v prípade vraždy v Appingedame ako dôsledok opätovnej právnej analýzy prípadu, ktorá odstránila kľúčovú prekážku: premlčaciu lehotu.

Podľa prokuratúry zastrelili dvaja útočníci svoju obeť do chrbta bez varovania a potom tvrdili, že sa obeť pokúšala utiecť po tom, ako ju vyzvali, aby zastavila. Holandský súd odsúdil Bruinsa na trest smrti, neskôr rozsudok zmenil na doživotie. Druhý páchateľ je už po smrti.

Štátny súd v Hagene bude prípad prejedávať pomaly. Jednotlivé vypočúvania budú prebiehať iba tri hodiny denne kvôli Bruinsovmu pokročilému veku a zlému zdravotnému stavu. Naplánovaných je 11 sedení do 26. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies