Za vraždu expolicajta dostal Matej H. trest 15 rokov väzenia

NETKY.SK • 7 Október 2016, 13:46 • 2 min
Za vraždu expolicajta dostal Matej H. trest 15 rokov väzenia

BRATISLAVA - Trest 15 rokov väzenia v zariadení z najprísnejším stupňom stráženia dnes uložil senát Okresného súdu Bratislava I v prípade vraždy bývalého policajta Vladimíra Krišku vo Vrakuni v roku 2009. Za vinného v tomto prípade uznali Mateja H. Ten bol v tomto prípade už raz odsúdený, odvolací súd však rozsudok zrušil. Dnešný rozsudok nie je právoplatný, keďže obhajca obžalovaného si ponechal 15-dňovú lehotu na podanie odvolania. Obžalovaný sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu senátu sa medzi doplnenými dôkazmi nenachádzalo nič, čo by mohlo zmeniť názor súdu o vine obžalovaného. Zároveň však súd skonštatoval, že v tomto prípade nešlo o úkladnú vraždu. "Zlý čas, zlé miesto, zlé okolnosti. Výsledok je tragický," skonštatoval. Obhajca postavil obhajobu Mateja H. na tvrdení, že v osudný večer pobodal Krišku na toalete v bare vo Vrakuni neznámy páchateľ. Ten následne z miesta odišiel vchodom, ktorý nesnímala bezpečnostná kamera. Poškodenému sa následne v zranenom srdci vytvorila zrazenina, ktorá zabránila jeho okamžitej smrti. Keď potom prišiel na toaletu obžalovaný, poškodený ho napadol a následne zomrel.

 

O čase, ktorý je človek schopný prežiť s prebodnutým srdcom, sa v priebehu procesu sporili znalci predvolaní prokurátorom aj obhajobou. Ako v záverečnej reči deklaroval prokurátor, na základe predložených dôkazov je nepochybné, že skutok spáchal obžalovaný, ktorý po konflikte na toaletách Krišku pobodal. Odvolával sa predovšetkým na kamerové záznamy, ktoré zachytávajú obžalovaného, ako vychádza z toaliet baru, pričom v ruke drží neznámy predmet. Obžalovaný následne ušiel z baru bez zaplatenia a rok sa vyhýbal orgánom činným v trestnom konaní. Vražednú zbraň sa policajtom zaistiť nepodarilo.


V kauze vraždy expolicajta Vladimíra Krišku z Vianoc 2009 bratislavský krajský súd v auguste 2014 zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava I a nariadil súdu vykonať ďalšie dôkazy. Prvostupňový súd uznal v decembri 2013 Mateja H. vinným z vraždy a poslal ho do väzenia na 15 rokov. Odvolací súd však nariadil, aby na okresnom súde opätovne vypočuli niektorých svedkov a preverili isté skutočnosti o mieste činu. Súd sa mal napríklad zaoberať aj tým, prečo mal poškodený expolicajt pri sebe veľký obnos peňazí.


Incident sa stal na toalete v jednom z podnikov v bratislavskej Vrakuni v noci z 25. na 26. decembra 2009. Bezpečnostná kamera v podniku zaznamenala pád expolicajta na zem, ale samotný konflikt s útočníkom tam nevidno. Na záberoch je však zachytený príchod trojice ľudí na WC – medzi nimi aj Mateja H. Okrem neho tam bola jeho údajná priateľka a muž, s ktorým bol v tú noc v podniku. Trojica opustila toalety a krátko nato tam padol k zemi dvakrát bodnutý expolicajt. Obžalovaný Matej H. po odchode z toalety odišiel z podniku. Potom bol 11 mesiacov v zahraničí, na Slovensku po ňom vyhlásili pátranie. Prihlásil sa až v novembri 2010, súd ho do väzby nevzal.


Zavraždený Vladimír Kriška žil niekoľko rokov v Austrálii a na Vianoce v roku 2009 prišiel spolu s partnerkou na Slovensko ukázať dcéru starým rodičom. Na Slovensku v minulosti pracoval ako kukláč, neskôr bol ochrankárom ústavných činiteľov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona