Za vojnové zločiny majú popraviť ďalšieho vodcu islamistov

NETKY.SK • 30 December 2014, 19:09 • 2 min
Za vojnové zločiny majú popraviť ďalšieho vodcu islamistov

DHÁKA - Bangladéšsky tribunál pre vojnové zločiny v utorok uložil trest smrti ďalšiemu z vysokopostavených predstaviteľov strany Bangladéšske islamské spoločenstvo, ktorý bol vodcom ozbrojenej skupiny zodpovednej za masové vraždy a znásilňovanie počas vojny o nezávislosť v roku 1971.

slovakia

left justify in out

Námestníka generálneho tajomníka najväčšej islamistickej strany v krajine A.T.M. Azharula Islama sudca uznal vinným v piatich zo šiestich bodov obžaloby vrátane zabíjania neozbrojených civilistov. Skupina al-Badr na čele s Islamom počas vojny kolaborovala s pakistanskou armádou, ktorá čelila bojovníkom za bangladéšsku nezávislosť.

 

Bangladéšania tvrdia, že pakistanskí vojaci a ich kolaboranti počas deväťmesačného konfliktu zabili až tri milióny ľudí. Odhaduje sa, že 200-tisíc žien bolo znásilnených a 10 miliónov ľudí muselo utiecť do susednej Indie. Dva špeciálne tribunály zriadené premiérkou Hasinou Wajedovou v roku 2010 doteraz usvedčili 16 osôb, prevažne vysokopostavených členov opozičného Bangladéšskeho islamského spoločenstva, ktoré kedysi otvorene vystupovalo proti nezávislosti. Strana označuje procesy za politicky motivované. Po najnovšom rozsudku vyzvala na generálny štrajk, ktorý sa má uskutočniť v stredu a vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies