Za vlaňajšie výbuchy v činskom prístave Tchien-ťin nesie zodpovednosť 123 ľudí

NETKY.SK • 5 Február 2016, 15:58 • 2 min
Za vlaňajšie výbuchy v činskom prístave Tchien-ťin nesie zodpovednosť 123 ľudí

PEKING - Zodpovednosť za mohutné výbuchy, ktoré v auguste 2015 otriasli čínskym prístavom Tchien-ťin, nesie celkovo 123 ľudí

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo záverov vládnej vyšetrovacej komisie, o ktorých dnes informovala čínska agentúra Sinchua.

 

Explózie na predmestí Tchien-ťinu, vyvolané vznietením uskladnených chemikálií, po sebe zanechali najmenej 165 mŕtvych vrátane 99 hasičov a 11 policajtov, ako aj materiálne škody vyčíslené v prepočte na približne 980 miliónov eur. Vyšetrovatelia navrhujú začatie konania voči zodpovedným jednotlivcom, medzi ktorými sú aj vyššie postavení štátni funkcionári.

 

Čínske orgány už dávnejšie potvrdili, že nebezpečné materiály boli v tamojšom prístave uskladnené v rozpore s bezpečnostnými predpismi a nachádzali sa príliš blízko obytných budov.

 

Podľa zverejnenej správy sa najskôr vznietila nitrocelulóza, čo je vysoko horľavá látka využívaná ako spojivo na zdravotnícke účely alebo ako zložka pri výrobe lakov. Dôvodom bolo jej prílišné vysušenie a súčasné prehriatie v dôsledku letných horúčav. Plamene sa potom rozšírili k zásobám výbušného dusičnanu amónneho, čo vyvolalo mohutné výbuchy trvajúce niekoľko dní.

 

Vlaňajšia priemyselná havária v Tchien-ťine, ktorá patrí medzi najhorším v Číne za ostatné roky, si vyžiadala taktiež stovky zranených a evakuáciu tisícov ľudí žijúcich v okolí prístavného skladiska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies