Za víťaza volieb v Hondurase sa vyhlásil doterajší prezident Hernández

NETKY.SK • 27 November 2017, 08:05 • 2 min
Za víťaza volieb v Hondurase sa vyhlásil doterajší prezident Hernández

TEGUCIGALPA - Honduraský prezident Juan Orlando Hernández sa vyhlásil za víťaza nedeľných volieb.

slovakia

left justify in out

S týmto vyhlásením prišiel po zverejnení tzv. exit polls, teda prieskumov medzi voličmi pri volebných miestnostiach. Podľa nich získal v prezidentských voľbách 44 percent hlasov. Píše o tom agentúra DPA.

 

Na druhom mieste podľa odhadov skončil stredoľavý športový komentátor Salvador Nasralla s 34,7 percentami hlasov. Tretie miesto patrí konzervatívnemu akademikovi a politickému nováčikovi Luisovi Zelayovi, ktorému svoj hlas odovzdalo 17,7 percenta voličov. Vyplýva to z odhadov zverejnených spoločnosťou Ingenieria Gerencial.

 

Prvé výsledky prezidentských volieb by mali byť známe v nedeľu večer miestneho času, čiže v priebehu pondelka SEČ. V jednokolových prezidentských voľbách sa o funkciu hlavy štátu uchádzalo celkovo deväť kandidátov. Približne 6,4 milióna Hondurasanov rozhodovalo aj o novom zložení parlamentu a starostoch 298 obcí.

 

Honduraská ústava znovuzvolenie do funkcie prezidenta nepovoľuje. Hernández však svoju kandidatúru postavil na rozhodnutí najvyššieho súdu, ktorý v roku 2015 rozhodol v prospech bývalého prezidenta Rafaela Callejasa. Ten tvrdil, že zákaz opätovného zvolenia do úradu porušuje jeho občianske práva. Samotný Callejas sa pre účasť v korupčnom škandále v štruktúrach Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o ďalší prezidentský mandát neuchádzal.

 

Honduraská opozícia tvrdí, že najvyšší súd nemôže prevážiť nad ústavou. Hernández zase argumentuje tým, že potrebuje druhé funkčné obdobie v úrade, aby sa mu podarilo upevniť úspechy, ktoré už dosiahol, napríklad v oblasti bezpečnosti.

 

Hernández potláčal pomocou armády zločinecké gangy, viacerých drogových lídrov vydal do Spojených štátov a mierne sa mu podarilo znížiť aj počet vrážd v krajine, v ktorých však Honduras naďalej drží svetové prvenstvo, priblížila DPA. Prezident znížil aj fiškálny deficit krajiny. Kritici mu však vyčítajú, že urobil len veľmi málo na to, aby znížil extrémne vysokú mieru chudoby v krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies